x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce trebuie sa bem cafea!

De ce trebuie sa bem cafea!

23 Noi 2017   •   16:54
De ce trebuie sa bem cafea!

Consumul, chiar si in cantitati relativ mari, are o influenta benefica asupra starii de sanatate a omului, reducand cu aproape 18-20% eventualitatea dezvoltarii cancerului, a unor afectiuni cardiace sau vasculare, sustin cercetatorii britanici intr-un articol publicat in revista BNJ.

 

"Inca nu stim daca, intr-adevar, cafeaua ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor cronice si reduce eventualitatea unei morti premature. Un lucru este insa cert: cafeaua in doze moderate nu poate dauna sanatatii", a comentat Eliso Guallar, de la Universitatea John Hopkins, din Baltimore.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Robin Poole, de la Universitatea din Southampton, in Marea Britanie, si colegii lui au studiat un volum urias de publicatii stiintifice dedicate cafelei si influentei ei. Pe asamblu, au reusit sa analizeze peste 200 de lucrari care descriu modul de viata a unor bautori de cafea si care tin cont de tot felul de factori adiacenti.

Lucrari bazate pe datele colectate de la cateva sute de oameni din toate colturile lumii, oameni cu obiceiuri bune sau rele, cu pareri diferite despre cafea. Astfel, cercetatorii britanici au creat un fel de "rating" al bolilor, a caror potentiala dezvoltare scadea sau crestea odata cu consumul de cafea in cantitati mari, incercand sa inteleaga daca respectiva bautura are mai multe plusuri sau minusuri.

Calculele efectuate au aratat ca un consum moderat de cafea, adica trei-patru cescute pe zi, are, mai degraba, efecte pozitive. Spre exemplu, cafeaua reduce eventualitatea dezvoltarii unor afectiuni si a cancerului de ficat cu aproximativ 40-60%, scade cu 18-30% a riscului de decis din cauza bolilor coronariene.

Singurul efect negativ a vizat femeile. In cazul lor, consumul de cafea sporeste eventualitatea unor nasteri premature. De aceea medicii recomanda evitarea cafelei in lunile de sarcina.

×