x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce vîrstnicii dorm mai puţin

De ce vîrstnicii dorm mai puţin

de Steluta Indrei    |    26 Aug 2008   •   00:00

Insomnia este o tulburare specifică vîrstnicilor. Aproape 70% dintre ei dorm mai puţin de şase ore pe noapte, se trezesc deseori fără nici un motiv, au un somn neodihnitor şi sînt somnolenţi pe parcursul zilei.

Insomnia este o tulburare specifică vîrstnicilor. Aproape 70% dintre ei dorm mai puţin de şase ore pe noapte, se trezesc deseori fără nici un motiv, au un somn neodihnitor şi sînt somnolenţi pe parcursul zilei. Iată de ce insomnia devine o povară la vîrsta a treia. Somnul se află sub influenţa melatoninei, un hormon secretat de hipofiză, care controlează ritmul veghe-somn. Dar nivelul acestui hormon se reduce treptat pe măsură ce omul înaintează în vîrstă. Dr Eve Van Cauter şi colegii săi de la Universitatea din Chicago au studiat modificările hormonale implicate în apariţia insomniei. La studiu au participat 149 de voluntari cu vîrste cuprinse între 16 şi 83 de ani.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că somnul suferă modificări importante o dată cu trecerea anilor, mai ales în cazul bărbaţilor. Astfel, durata somnului se reduce în medie cu 30 de minute la fiecare zece ani. Acest fenomen este rezultatul scăderii cantităţii de melatonină din organism.

 

Arhitectura somnului

Potrivit doctorului Eve Van Cauter, melatonina ţine sub control şi “arhitectura somnului”, adică acea succesiune de somn lent, odihnitor, care permite recuperarea fizică, şi fazele de somn rapid, cu vise şi cu mişcări ale ochilor, în care survine recuperarea psihică (visele ajută la eliberarea tensiunilor acumulate peste zi). Cele două forme ale somnului sînt importante în egală măsură pentru asigurarea unui somn de calitate.

Din păcate, o dată cu trecerea anilor, reprizele de somn tind să se dezorganizeze, fapt care îngreunează refacerea fizică şi psihică. Aşa se explică de ce vîrstnicii sînt somnolenţi în timpul zilei, de ce se simt obosiţi şi de ce au un randament intelectual scăzut.

Ce pot face vîrstnicii pentru a dormi bine? Dr Letiţia Dobranici, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic CF 2, le recomandă pacienţilor să se adreseze medicului pentru a afla cauzele insomniei. De reţinut că vîrstnicii suferă frecvent de insomnie secundară, care este provocată de o boală asociată (reflux gastroesofagian, boli de inimă, reumatism, dificultăţi respiratorii, adenom de prostată etc.). În aceste cazuri, important este a se trata cauza insomniei. De exemplu, unui suferind de prostată nu i se dau somnifere, ci se tratează boala de prostată.


SOMNIFERE. Medicamentele hipnotice (somniferele) pot fi administrate fie pentru iniţierea somnului, fie pentru menţinerea lui.
Somniferele clasice induc un somn profund, fără vise. “Pentru că blochează somnul REM (Rapid eyes movement), adică somnul cu vise, pacienţii care iau astfel de medicamente dorm greu, fără vise şi se trezesc obosiţi, ameţiţi, cu stare asemănătoare mahmurelii, cu tulburări de concentrare şi tulburări ale memoriei de scurtă durată. De aceea, somniferele clasice se administrează cu mare prudenţă în cazul vîrstnicilor, care se pot trezi buimaci şi, din această cauză,  pot suferi accidente”, explică dr Letiţia Dobranici.

×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului