x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De la panaritiu la caderea unghiei

De la panaritiu la caderea unghiei

07 Oct 2004   •   00:00

Leziune frecventa, insotita de durere la cea mai mica atingere, panaritiul este o infectie localizata in jurul unei unghii de la mana sau de la picior. Daca nu se aplica tratamentul corect, panaritiul poate duce la complicatii serioase.

STELUTA INDREI

Panaritiul este o inflamatie a pielii din jurul unghiei, care poate avea o evolutie acuta sau cronica. Cele mai frecvente forme sunt cele cronice. "Panaritiul este produs de cauze multiple. Poate fi o boala infectioasa cauzata de contaminarea cu candida albicas, piococi, streptococ, stafilococ, proteus sau treponema - bacteria sifilisului. De asemenea, panaritiul poate fi cauzat de un factor iritativ (substante chimice, detergenti). Un traumatism sau macerarea pielii prin tinerea prelungita a degetelor in apa pot duce la aparitia panaritiului. De exemplu, copiii care isi sug degetul pot face panaritiu", avertizeaza medicul primar dermatolog Marcela Poenaru de la Spitalul Militar Central. In general, femeile care isi fac manichiura la saloanele de infrumusetare sunt expuse riscului de a face panaritiu, atunci cand manichiurista nu procedeaza corect. Si persoanele care au ticul de a-si smulge cuticula (pielita din jurul unghiei) pot ajunge sa aiba panaritiu din aceasta cauza. Tineti cont de toate aceste cauze care produc panaritiul si evitati pe cat posibil acesti factori de risc. Si inca un sfat: dezinfectati locul ori de cate ori v-ati smuls o cuticula sau v-ati ranit usor in regiunea din apropierea unghiei.

SIMPTOME. In formele acute, degetul este eritematos (inrosit), tumefiat, apare durerea si se poate forma un abces cu colectare de puroi. In formele cronice ale panaritiului, cuticula din jurul unghiei se distruge, iar pielea incepe sa se retraga de pe unghie. Microbii patrund in locul respectiv, iar persoana poate resimti si o senzatie de corp strain sub unghie. De asemenea, poate aparea distrofia unghiei care va prezenta modificari de culoare si neregularitati pe suprafata.

COMPLICATII. Cea mai mare problema legata de panaritiu este neglijenta oamenilor. Multi pacienti cred ca este o infectie care va trece de la sine. Pe acestia dr. Marcela Poenaru ii avertizeaza ca, daca panaritiul este tratat cu intarziere, pot aparea complicatii precum osteita (inflamarea osului) sau artrita septica. Tot din cauza complicatiilor este posibil ca unghia sa cada. Iata de ce, in caz de infectie suspecta la nivelul degetului, trebuie neaparat sa consultati medicul.

Persoanele cu diabet sau cu imunitatea scazuta din cauza unor boli cronice risca sa sufere complicatii dramatice, precum amputarea degetului, daca panaritiul nu este tratat corect. De retinut ca genul acesta de infectie evolueaza foarte rapid. Ajuns in stadiul de abces cu puroi, panaritiul presupune deja interventia chirurgicala. Daca abcesul este neglijat, infectia va afecta foarte repede osul si tendoanele degetului.

TRATAMENT

Pentru formele acute de panaritiu sunt recomandate badijonarile cu coloranti (gen rivanol sau albastru de metil), substante antiseptice topice. Potrivit medicului dermatolog Marcela Poenaru, in cazurile grave este necesara administrarea antibioticelor pe cale orala. Local, este indicata aplicarea de creme cu antibiotice. Daca dupa acest tratament simptomele nu se amelioreaza, sunt necesare interventia chirugicala (incizia zonei afectate) si drenajul colectiei de puroi, iar uneori se merge pana la indepartarea unghiei.
×