x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Degetele blocate

Degetele blocate

06 Mai 2005   •   00:00

Reumatismul este pana la urma asemenea unei caciuli, in care intra cu toptanul vreo 120 de boli. Gama bolilor reumatismale este larga, dar cel mai frecvent intalnite sunt artroza si poliartrita reumatoida.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Care sunt diferentele intre ele? Explica doctor Magda Parvu, sefa sectiei reumatologie de la Spitalul Colentina. Mecanismul celor doua boli este diferit, artroza este un proces degenerativ, imbatraneste cartilajul articulatiei. Poliartrita reumatoida este insa o boala imunologica, sistemul de autoaparare a organismului se deregleaza, o ia razna si ataca propriile componente ale organismului. Este o boala sistemica, fiindca ataca si mai multe articulatii, dar pot aparea si afectari ale pielii, ale vascularizatiei, ale plamanilor, inimii, rinichilor, ale sistemului nervos. Stiinta inca n-a descoperit cauzele ce produc poliartrita reumatoida, insa se cunosc terapii care pot tine boala in frau. Posibile cauze ar fi niste virusi, dar si o predispozitie genetica. Este o boala cronica, aparuta de trei ori mai des la femei decat la barbati si care se instaleaza de regula intre 40 si 60 de ani.

    Poliartrita reumatoida afecteaza mai ales articulatiile mici, articulatiile intre falangele degetelor mainii, articulatia dintre degete si palma, articulatia dintre pumn si antebrat, afecteaza si cotul. Boala ataca in mod similar piciorul, articulatiile degetelor membrului inferior, articulatiile dintre degete si laba piciorului, glezna, soldul. Poliartrita reumatoida se instaleaza si in articulatiile temporo-mandibulare, bolnavii nu mai pot manca din pricina necazului ivit la asamblarea mandibulelor. In boala netratata se umfla si dor chinuitor aceste articulatii, simetric, si-n dreapta, si-n stanga. Dimineata, suferindul nu poate strange degetele in pumn, mai apoi ele se deblocheaza, dar tot cu dificultate se misca. Dezordinea apare in sinoviu, acea foita care captuseste capul osului unde nu se afla cartilaj, dar care captuseste si capsula articulara.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă