x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Depresia nu tipa

Depresia nu tipa

26 Mar 2004   •   00:00

Romanul are o vorba iscusita pentru cei mohorati: „Parca li s-au inecat corabiile". Bineinteles ca fiecare dintre noi are cate o zi mai proasta, dar daca mai mult de trei saptamani unui om ii sunt inecate corabiile, anul acela poate avea o depresie.

A inventat romanul si o alta zicere inspirata: „Ii sare mustarul din orice". Dar psihiatrii sustin ca irascibilitatea, saritul nervilor din tatani pentru orice fleac nu au nimic de-a face cu depresia. Stiinta a comunicat cum ca vreo 15% din populatia planetei a avut sau are tulburari de comportament, din acelea ce trebuiesc tratate de catre psihiatrie, dar un mare savant a remarcat: „Dar ce plictiseala ar fi pe lume fara acesti 15%!".

In anul 2020 se anticipeaza ca depresia se va situa pe locul doi in clasamentul fecventei bolilor, chiar si azi, ea este in frunte, pe locul 5-6. „Depresia este o boala, depresia s-a biologizat, spune directorul Spitalului de psihiatrie „Obregia", conferentiar doctor Radu Mihailescu. Depresia este o durere morala". Ea este insidioasa, multa vreme se manifesta tacut. Omul isi pierde cheful si pentru lucrurile odinioara placute, isi pierde pofta de mancare, dar si libidoul, apar tulburari de somn, gandurile lui vireaza spre negru, are idei de inutilitate, de nevindecare. Omul in depresie este marcat de neliniste, de framantari, de teama, alte persoane se izoleaza de cei din jur, totul se desfasoara cu incetinatorul.

Exista si depresii mascate, depresii atipice. Este important ca diagnosticul depresiei sa fie pus de un medic psihiatru, dupa cum si tratamentul trebuie ales numai de psihiatru. Omul trebuie sa se adreseze psihiatrului cand s-a schimbat ceva in trairile lui, in gandurile lui, in comportament. Exista consecinte rele in cazul ca depresia nu este tratata, riscul major este sinuciderea, se pot instala si modificari in celulele cerebrale, imunitatea scade, depresivii netratati fac mai des infectii, mor mai des de cancer sau de infarct. Psihiatrii trateaza depresia timp de 4-6 luni cu medicamente, dar si cu psihoterapie. Se aleg acele medicamente antidepresive care se potrivesc tipului de perturbare pe calea neurotransmitatorilor, adica pe calea serotoninei sau nonadrenalinei sau dopaminei.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă depresia