x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Depresie, insomnii si ceva poezie

Depresie, insomnii si ceva poezie

04 Oct 2005   •   00:00
SANATATEA NOASTRA
Ploua. Este racoare. Frunzele cad. Vremea se schimba. Toamna ne inclina spre o stare de romantism. Pare cumva un sfarsit de anotimp, dar in sufletul nostru este resimtit ca un inceput. Acea sintagma "toamna se numara bobocii" poate fi tradusa in sensul ca "a mai trecut o etapa, constientizez ca a mai trecut un nivel din viata mea, cronologic, ca varsta, dar si ca realizari".

Un nou inceput


Asadar, venirea toamnei este un prilej de a-ti face un bilant sub aspect personal si sub aspect profesional. "Se termina perioada concediilor, incepe o noua runda de munca, copiii merg la scoala, se deschid facultatile, chiar si in cadrul firmelor toamna se demareaza tot felul de noi proiecte. Atunci, practic, la un nivel subliminal incepe «punerea pe hartie» a lucrurilor realizate pana in momentul respectiv. Starea de bilant incepe o data cu schimbarea vremii si atinge punctul maxim in preajma Sarbatorilor de Iarna", este de parere psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie.

In mod automat intram intr-o stare de introspectie, iar toamna chiar si persoanele expansive "se potolesc" din tendinta lor exuberanta si se apleaca mai mult spre ele insele. Este o perioada in care ne intoarcem catre noi, ne cautam pe noi. Ceea ce se activeaza foarte mult in aceasta vreme este partea afectiva. Se intra intr-o stare de nostalgie. Nostalgie pe care nu o constientizam neaparat, ci doar o simtim.

Spre exemplu, ne simtim mai bleguti, mai molcuti, nu avem aceeasi energie, nu avem acelasi chef de munca, dimineata tragem de noi. Psihologul Stefania D. Nita ne asigura ca "asta nu inseamna in mod obligatoriu ca suntem intr-o stare de deprimare, ci pur si simplu avem o stare usor melancolica".

Starea de cautare de sine este benefica pentru ca ne ajuta sa intram in contact cu propriile noastre trairi. Lucrurile se complica putin cand dispozitia nostalgica, melancolica, aparuta o data cu schimbarea vremii, se suprapune peste o stare de deprimare. Pentru ca pe o personalitate cu tendinte depresive, pe langa dispozitia de deprimare permanenta, suplimentarea cu efectele vremii atrage dupa sine riscul de instalare a tulburarii depresive.

"Stare gri"


De ce se intampla acest fenomen ne explica psihologul Stefania D. Nita. "Depresia este metaforic descrisa ca o stare gri. Deprimarea este o stare cu nuante de mult gri. Persoana respectiva vede ceea ce se intampla in existenta sa ca o ceata, un fum gros. Nu mai exista verde, albastru, roz, galben, rosu... In momentul cand starea interioara merge pe nuante de gri, iar in exterior nu mai exista verdele copacilor, spre exemplu, stralucirea soarelui, si vezi numai frunze ruginii care oricum cad si se prabusesc, ploaie, racoare, innorat, deja diferentierea dintre ceea ce este in interior si ceea ce este in exterior nu mai apare. In mod automat, starea de gri adanceste persoana respectiva in tristete, senzatia de pierdere a sensului si a rostului. Nu mai gaseste in exterior acea alimentare a bateriilor, astfel incat efortul propriu de a pune in miscare resursele este considerabil marit."

Daca toate acestea se imbina si cu un context in care persoana respectiva nu are prea multi prieteni sau munca pe care o face nu presupune relationarea cu multe persoane, deja riscurile de depresie sunt marite.

Se schimba ora


O data cu schimbarea orei, unii se bucura pentru ca vor dormi mai mult. O ora de odihna in plus conteaza, mai ales in ritmul trepidant al vietii cotidiene. Pe de alta parte, pierdem o ora de lumina. Fiecare persoana resimte influentele luminii diurne in mod diferit. Pentru cei care functioneaza foarte bine noaptea, in sensul ca sunt energici, pot lucra, se pot concentra, intunericul este un lucru care ii stimuleaza. Nu acelasi lucru se intampla cu persoanele care au un ritm maxim de energie in conditii de lumina diurna. De aceea, zilele mai scurte ii vor face mai plictisiti, nu se vor mai putea concentra. "Este posibil ca in anumite cazuri, persoane vesele, dinamice in cursul primaverii-verii, dintr-o data, toamna sa constate ca de la ora 4:00 dupa-amiaza sunt lipsite de energie. Nu mai au aceeasi dispozitie de a se implica in anumite activitati. Nu mai au chef de a iesi cu prietenii. Nu mai au acelasi tonus de a demara proiecte. Se vor simti obositi din cauza depunerii unui efort suplimentar de mentinere a unui ritm adecvat", arata psihologul nostru.

SFATUL MEDICULUI

Adaptarea la noua ora, la un alt regim alimentar, la conditiile meteo si efortul interior de a zambi cand afara ploua de o saptamana sunt factori stresori o data cu venirea toamnei. Modul in care noi ne adaptam acestor schimbari este diferit de la an la an si depinde de ceea ce se intampla in existenta noastra. Intr-un fel percepem toamna in copilarie, adolescenta si altfel la maturitate. "Ca adulti, realmente, este necesar sa ne pregatim pentru intampinarea toamnei. Evenimentele din primavara-vara isi pun amprenta asupra noastra in acest sezon. Daca de exemplu in vara am suferit o despartire, este foarte posibil sa fim deprimati toamna. Pentru a nu cadea prada depresiei putem apela la psihoterapie, dar in acelasi timp vom evita izolarea, nu vom restrange comunicarea cu prieteni, rude, colegi doar la convorbiri telefonice. Si mai ales, oricat de urat ar fi afara, vom ocoli statul in casa. Vremea ca atare ne conduce spre izolare, fie ca suntem deprimati, fie ca nu. Nicaieri nu e mai bine ca acasa, dar nu stati prea mult in casa", recomanda psihologul Stefania D. Nita.

TULBURARI. Schimbarea orei de doua ori pe an, denumita de specialisti "crono-ruptura", poate genera insomnii, tulburari de dispozitie, lipsa poftei de mancare, scaderea capacitatii de munca. Intr-adevar, aceste tulburari sunt tranzitorii. Ele necesita totusi trei-patru saptamani de adaptare in fiecare sezon. In plus, studiile arata ca schimbarea orei perturba secretia de melatonina, hormon care regleaza somnul si care este produs de creier sub efectul intunericului.

MIGRENE. Anotimp instabil din punct de vedere meteorologic, toamna nu este deloc pe placul persoanelor predispuse la migrene. Schimbarile bruste ale vremii, ploaia, frigul pot declansa dureri de cap insuportabile. Cercetatorii au demonstrat ca variatiile de temperatura dau nastere unor unde electromagnetice resimtite acut de persoanele cu migrene. De asemenea, lumina puternica este un factor declansator al durerilor de cap, stiindu-se ca persoanele respective prezinta fotofobie.
×
Subiecte în articol: stare sanatatea noastra