x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Deranj In laringe

Deranj In laringe

de Florin Condurateanu    |    21 Ian 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Orice raguseala care persista mai mult de trei saptamani trebuie sa dea de gandit si intalnirea cu ORL-istul e obligatorie.
O raguseala trenanta poate ascunde laringite acute, laringite cronice, dar si un cancer de laringe. Raguseala poate aparea si in urma unor traumatisme vocale, ca urmare a unui efort vocal prea intens, dar si a unei inflamatii a corzilor vocale. Seful de lucrari Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sf. Maria, explica atat anatomia laringelui, cat si procesul de raguseala. Laringele este o cavitate sustinuta de cartilaje si muschi, iar in interior se afla doua corzi vocale lungi de numai 2 cm si cu o grosime de cativa milimetri. Muschii fac sa vibreze corzile vocale, le indeparteaza si le apropie, dar este important si fluxul de aer din plamani. Cand corzile sunt departate, aerul trece in procesul de respiratie. In laringe si in corzile vocale se formeaza vocea bruta, tonul fundamental al vocii. Vocea se individualizeaza, capata caracteristici specifice fiecarui om, o anume amplitudine, care ne deosebesc unii de altii.

Raguseala poate aparea si in urma unei viroze banale, care coboara in laringe, corzile vocale se inflameaza, se inrosesc, in ele apare un lichid, adica edeme, astfel ca vibratiile corzilor vocale sunt altfel decat in stare de sanatate. Vocea scartaie, e alterata din pricina edemului pe corzile vocale. Uneori, edemul, adica aparitia lichidului, dar si inflamatia sunt atat de grave, incat omul se sufoca. Cand infectia coboara si apare tusea seaca e semn ca starea in laringe se agraveaza. Se recomanda antibiotice, medicamente ce fluidifica secretia, dar si vitamine.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vocale