x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Desfundarea carotidei

Desfundarea carotidei

de Florin Condurateanu    |    20 Oct 2006   •   00:00
Desfundarea carotidei

In categoria bolnavi cu leziuni pe carotide intra cei care au atacuri tranzitorii. Sufera o pareza pe o parte timp de 10 minute, au tulburari de vedere sau de limbaj pentru cateva minute, uneori cad din picioare sau alteori au crize de epilepsie. Dar toate aceste accidente tranzitorii apar si dispar. Acad. prof. dr. Constantin Popa, intemeietor de Scoala Neurologica moderna, spune ca mai ales in aceasta situatie se impune pe vasele carotide pentru desfundarea lor.

Operatiile sunt usoare din punct de vedere tehnic, dar exista, ca in orice operatie, si un risc cam de 6% acceptat in toata lumea. Partea rea e ca accidentele vasculare cerebrale tranzitorii care trec, dar reapar, nu ii sperie suficient pe bolnavi ca sa accepte operatia. In faza de atac vascular tranzitor, prin interventia chirurgicala de deblocare a carotidelor infundate, se pot salva mii de vieti. Riscurile operatiei apar la cei care au si boli cardiace. Interventia chirurgiala de scoatere a cheagului sau de dilatare a carotidei ii feresc pe bolnavi ca peste 3-5 ani de la accidentul vascular tranzitor sa faca un atac vascular definitiv, urmat de moarte, paralzie, sau infarct cardiac. Interventia chirurgicala e bine venita, fiindca nu se stie care dintre bolnavi fac accident vascular sau infarct definitiv si care reusesc sa evite aceste tragedii.

A treia categorie de bolnavi ii cuprinde pe cei care au avut un accident vascular stabil urmat de paralizie, accident vechi de ani si a caror carotida este astupata de mult, asa ca operatia nu mai are rost.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă