x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Deshidratarea, ameninţarea verii

Deshidratarea, ameninţarea verii

de Oana Antonescu    |    07 Iul 2009   •   00:00
Deshidratarea, ameninţarea verii
Sursa foto: Sebastian Derungs /Reuters

Apa este indispensabilă digestiei, circulaţiei sangvine, funcţionării rinichilor. Structura unor organe, precum creierul sau ochii, este formată în mare parte din apă. Produsele metabolice, toxinele nu pot fi eliminate din organism fără ajutorul apei.



Ea este, aşadar, suportul tuturor funcţiilor organismului. În aceste condiţii, este lesne de înţeles de ce trebuie să completăm permanent rezervele de apă ale organismului, cu atât mai mult vara, când transpirăm foarte mult.

Nimeni nu este imun la efectele nocive ale soarelui. Chiar şi o persoană tânără şi sănătoasă se poate deshidrata vara. Totuşi, cei mai vulnerabili sunt copiii şi vârstnicii, al căror mecanism de termoreglare nu este suficient dezvoltat sau nu mai funcţionează corect.

Ameţeală şi dureri de cap
Organismul uman conţine apă în proporţie de aproximativ 70%. Doar o zecime dacă pierdem din această apă, nu ne mai putem ţine pe picioare. Când deshidra­ta­rea este uşoară, gura şi buzele sunt uscate (buzele chiar crăpate), ochii sunt afundaţi în orbite şi îşi fac apariţia paloarea, dure­ri­le de cap, greaţa, ameţeala, moleşeala şi crampele musculare în membre. Dacă ea se agravează, pulsul se accelerează, tensiunea arterială scade, urina devine închisă la culoare, apar febra, delirul şi apoi pier­de­rea conştienţei. În asemenea cazuri, re­hidratarea nu este posibilă decât la spital.

Nu aşteptaţi setea
În mod normal, setea trage semnalul de alarmă şi ne îndeamnă să compensăm lichidele pierdute prin transpiraţie. Însă nu întotdeauna. Potrivit specialiştilor, pe măsură ce înaintăm în vârstă senzaţia de sete îşi face apariţia tot mai târziu faţă de momentul deshidratării. Prin urmare, nu trebuie să aşteptăm să ni se facă sete pentru a ne hidrata. Lichidele trebuie băute puţin câte puţin, şi nu în cantitate mare dintr-o dată. Prin transpiraţie, secreţii şi excreţii pierdem zilnic între 2 şi 2,5 litri de apă. Aceasta este cantitatea pe care trebuie să o înlocuim cu lichide.

CE LICHIDE BEM? Deşi conţin apă, sucurile, cafeaua şi băuturile care conţin alcool nu sunt indicate pentru hidratare. Cafeaua şi alcoolul nu fac decât să accentueze deshidratarea, iar sucurile conţin zahăr, iar acesta îngreunează absorbţia lichidelor. Băuturile izotonice, recomandate în special după antrenamentele sportive, pot fi o opţiune în cazul în care ne-am deshidratat foarte mult, fiindcă înlocuiesc o parte din sărurile pierdute prin transpiraţie. Totuşi, apa rămâne varianta cea mai ieftină şi cea mai eficientă pentru hidratare.

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra