x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Despre şcoală, fără catalog!

Despre şcoală, fără catalog!

de Dr Dana Tinică    |    13 Sep 2010   •   00:00
Despre şcoală, fără catalog!
Sursa foto: /Thinkstock

Modalităţi simple prin care puteţi proteja sănătatea elevilor.



Şcoala începe astăzi, motiv important pentru părinţi să-i înveţe pe copii câteva măsuri elementare de igienă, salutare o dată cu apropierea sezonului rece şi formarea  colectivităţilor.

E de preferat să începeţi cu o vizită la medicul de familie pentru un control de rutină, ocazie cu care puteţi discuta şi imunizările necesare, regimul alimentar al copilului sau alte probleme  care vă preocupă.

Este foarte important să instruiţi copilul privind măsurile elementare de igienă atât în colectivitate, cât şi acasă.
Spălatul pe mâini este o moda­litate simplă, dar extrem de eficace de prevenire a virozelor respiratorii, precum şi a infecţiilor cu poartă de intrare digestivă.

Învăţaţi-l să se spele corect, cu apă călduţă şi săpun, cel puţin 20 de secunde, pe faţă şi pe dosul mâinii, pe degete şi între degete, după care să se şteargă cu un şerveţel. Este bine să facă asta înainte de a lua o gustare, după ce foloseşte toaleta, după ce vine acasă de la şcoală.

Pentru a evita pătrunderea germenilor, instruiţi-l să nu îşi atingă ochii, nasul şi gura cu mâna şi să nu împrumute rechizitele colegilor (creioane, pixuri, linii - obiecte pe care copiii le bagă des în gură).
Dacă spălatul nu e posibil, se poate recurge la un gel antibacterian sau la şerveţele umede.

De asemenea, învăţaţi-l să tuşească şi să strănute corect, într-un şerveţel (care trebuie după aceea aruncat) sau ferindu-şi faţa lateral, spre umăr sau cot, nu acoperind nasul şi gura cu mâna (care apoi este pusă pe suprafeţe şi le poate astfel con­tamina).

Precauţii se impun şi când este vorba despre a împărţi hrana sau sticla cu apă (este de preferat să se toarne apă în  pahare de unică folosinţă, iar în ceea ce priveşte mâncarea să se rupă o bucată dintr-o porţiune din care nu a muşcat altcineva). Pieptenele, peria, hainele, prosopul nu trebuie împrumutate, pentru că  astfel se pot transmite boli dermatologice sau paraziţi (de exemplu, pediculoză sau scabia nu sunt o prezenţă excepţională în şcoli).

Alegerea ghiozdanului nu se face doar pe criterii estetice, deoarece el poate afecta sănătatea copilului. În SUA, circa 6.000 de elevi suferă în fiecare an traumatisme produse de ghiozdane nepotrivite.
Ghiozdanul trebuie să fie uşor, cu barete late, căptuşite şi cu cadrul  posterior uşor rigid, căptuşit, pentru mai mult confort. El nu trebuie să acopere mai mult de trei sferturi din spatele copilului. Ghiozdanul încărcat nu trebuie să reprezinte mai mult decât 10%-15% din greutatea copilului. Baretele trebuie să fie reglate bine, nici prea strâns, ca să nu stânjenească mişcările, dar nici prea larg, să nu lovească spatele copilului. Dacă micuţul merge aplecat în faţă, înseamnă că ghiozdanul este prea greu. Ghiozdanul trebuie purtat pe ambii umeri. Dacă vi se pare că este supraîncarcat, poate este mai bine să alegeţi un ghiozdan pe roţi.

În ceea ce priveşte ora de culcare, este momentul să treceţi de la ora de vară la ora de ... toamnă. Copilul are nevoie de timp suficient  pentru somn, circa 10-11 ore pe noapte între 5 şi 12 ani şi 8-9 ore pe noapte pentru adolescenţii cu vârsta între 10 şi 18 ani.
Lipsa somnului afectează sănătatea psihică a copilului, producând depresie, anxietate, scăderea performanţelor şcolare. Ajustarea orei de culcare trebuie făcută treptat, cu una-două săptămâni înainte de începerea şcolii. Pentru asta, limitaţi timpul petrecut la televizor şi calculator, instituiţi o rutină cu o jumătate de oră-o oră înainte de culcare (pregătirea hainelor şi ghiozdanului pentru a doua zi, aranjarea patului, alegerea pijamalei, duşul şi spălatul pe dinţi).
Înainte de a stinge lumina mai este vreme să îi spuneţi câteva poveşti sau să citiţi împreună câteva pagini.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă