Copilaria si adolescenta reprezinta doua perioade esentiale din viata individului, motiv pentru care alimentatia trebuie adaptata procesului de crestere. Totusi, chiar in aceste doua perioade importante ale vietii, copiii refuza foarte des sa manance, iar adolescentii prefera sa se intalneasca cu prietenii la fast-food.
MAGDA MARINCOVICI
Astfel, in cazul lor, pericolul penduleaza intre obezitate si carente de alimentatie. Pericolul devine si mai mare in perioada anului scolar, cand aportul nutritiv este esential pentru sustinerea procesului de crestere, dar si a efortului intelectual.
PREVENIRE. Una din doua mame este nemultumita de faptul ca micutul ei nu mananca suficient. Aceasta neliniste este adesea nejustificata, foarte rar fiind o problema reala. Pentru a evita carentele alimentare in cazul
copilului, parintii trebuie sa-i asigure meniuri care sa contina alimente din toate grupele. Apoi trebuie tinut seama si de preferintele copilului. O dieta echilibrata cuprinde alimente din cele sase categorii: lactate, carne si peste, grasimi animale si vegetale, cereale si dulciuri, fructe si legume.
REGULI. O dieta care va proteja sanatatea copilului raspunde la doua principii simple. Primul: toate grupele de alimente trebuie sa se regaseasca in meniul pregatit copilului. Al doilea: nu impuneti copilului sa manance cantitatile pe care le doriti dumneavoastra. Parintii trebuie sa se ghideze si dupa apetitul manifestat de copil fata de un aliment sau altul.
Alimentul cu pricina va fi inclus in meniu, insa niciodata el nu le va exclude pe celelalte, eliminandu-se riscul dezechilibrelor alimentare. Referitor la cantitatea de mancare, se pare ca micutul este cel mai indreptatit sa aprecieze cat ii trebuie. Parintii intervin doar cand copilul este suferind.
PRINCIPALELE GRUPE DE ALIMENTE
Alimentele / Aportul nutritiv
Grupa I: lapte si produse din lapte / proteine, calciu
Grupa II: carne, oua, peste / proteine
Grupa III: grasimi animale / acizi grasi saturati
grasimi vegetale / acizi grasi polinesaturati
Grupa IV: cereale, dulciuri / glucide, protide
Grupa V: legume si fructe crude / minerale, vitamine
Grupa VI: legume si fructe uscate / vitamine, minerale, celuloza