x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dietele pot afecta fertilitatea

Dietele pot afecta fertilitatea

11 Feb 2004   •   00:00

Femeile scapa de kilogramele suplimentare, dar isi amana bucuria de a aduce un prunc pe lume. S-a tot spus ca fertilitatea este pusa in pericol. Totusi sunt specialisti care sustin ca tinerii de azi au performante de procreatie egale cu ale bunicilor.

Si pentru a mentine sau chiar imbunatati aceste performante, specialistii fac o serie de recomandari. Numai dupa un an de viata sexuala normala este cazul sa va ingrijorati si sa consultati medicul pentru ca nu a aparut sarcina. Multe cupluri ignora faptul ca este nevoie de rabdare si timp pentru a avea un copil. Raporturile sexuale frecvente sporesc sansele de a face un bebe. Este bine sa stim ca, in medie, spermatozoizii au o durata de viata relativ scurta, de aproximativ 72 de ore, dupa ejaculare. REGIMUL DE SLABIRE. Daca ati dat dovada de rabdare si ati facut dragoste des, iar copilul nu a aparut, luati in calcule alte obstacole. Dietele draconice de slabire pot sa impiedice multe femei sa ramana insarcinate. Ele urmeaza regimuri restrictive din punct de vedere caloric si ce-i drept slabesc. Dar aceste diete au impact negativ asupra nivelului hormonal. Sfatul medicului este sa renuntati la regimul de slabire cu cateva luni inainte de a incerca sa ramaneti insa rcinata.

ALIMENTATIE ECHILIBRATA. Medicul ginecolog Daniel Popescu ne avertizeaza ca una dintre cauzele majore care pot diminua sansele de a avea un copil o reprezinta alimentat ia dezechilibrata. "A sari peste mesele principale, a manca multe dulciuri contribuie la cresterea in greutate, dar totodata la scaderea fertilitat ii. Cresterea nivelului zaharului in sange provoaca secret ia adrenalinei, care interactioneaza cu progesteronul, un hormon care pregateste uterul in eventualitatea unei sarcini. Dezechilibrul secretiei hormonale reduce in mod considerabil sansa unei femei de a deveni mama." Abuzul de alcool, cafea si tabagismul pot sa afecteze sansele de reproducere. Cuplurile care dau semne de nerabdare pentru ca nu vine barza mai trebuie sa stie ca, potrivit studiilor, sezonul ideal pentru conceperea unui copil este inceputul iernii, cand se pare calitatea, mobilitatea si numa rul spermatozoizilor faciliteaza aparitia sarcinii. Profitati asadar cand timpul este mai mohorat si faceti un copil. Sunt studii care arata ca si vestimentia poate juca un rol important in aparitia unui bebe. Astfel, barbatii care si doresc sa devina tati trebuie incurajati sa poarte pantaloni largi, din bumbac. Moda jeans poate duce la cresterea temperaturii in zona genitala cu repercusiuni asupra calitatii spermatozoizilor.

×
Subiecte în articol: dieta fertilitate