x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dincolo de bisturiu

Dincolo de bisturiu

de Steluta Indrei    |    16 Dec 2007   •   00:00
Dincolo de bisturiu

Un renumit chirurg suferă un grav accident. Brusc trece de cealaltă parte a bisturiului. El işi povesteşte experienţa intr-o carte intitulată "Tot ceea ce chirurgii nu vă pot spune".

Un renumit chirurg suferă un grav accident. Brusc trece de cealaltă parte a bisturiului. El işi povesteşte experienţa intr-o carte intitulată "Tot ceea ce chirurgii nu vă pot spune".

Chirurgul Rémy Salmon, şeful departamentului de oncologie de la Institutul "Curie" din Paris, este grav rănit intr-un accident de motocicletă. Medicul se trezeşte dintr-o dată ţintuit pe patul de spital, in postura foştilor pacienţi. Operat din cauza leziunilor la coloana vertebrală, chirurgul işi dă seama cu adevărat prin ce trec pacienţii săi, trăind el insuşi durerea şi incertitudinea. Din această experienţă a luat naştere cartea "Tot ceea ce chirurgii nu vă pot spune", semnată dr Rémy Salmon.

Intr-un interviu publicat de cotidianul elveţian Le Matin, Rémy Salmon spune că "un pacient vrea intotdeauna să afle cănd se face bine. Este o intrebare la care chirurgul nu poate răspunde cu certitudine, mai ales inaintea operaţiei".

COMUNICARE. Rémy Salmon recunoaşte că există probleme in relaţia medic-pacient. "Să ne imaginăm un medic care stă in picioare in faţa unui pacient intins in pat, cu perfuzii, cu dureri din cauza rănilor sau operaţiilor. In această situaţie, medicul se află pe poziţie de superioritate. De aceea, in incercarea de a stabili o relaţie echilibrată, este important ca medicul să ii vorbească pacientului stănd la acelaşi nivel, intr-un limbaj accesibil şi să conştientizeze că nu comunică doar prin cuvinte, ci şi prin atitudine, gesturi." In prezent, Rémy Salmon şi-a reluat activitatea la Institutul Curie. El işi priveşte altfel pacienţii: "Sunt extrem de atent la atitudinea mea, la felul cum stau faţă de pacienţi, la modul cum ii privesc, cum le vorbesc. Am invăţat să le respect intimitatea cănd sunt culcaţi in pat. Am invăţat că suferinţa ascute simţurile pacientului. El işi dă seama dacă este grav sau nu după cum se poartă medicul. De aceea, este important să nu existe un dezacord intre ceea ce spune medicul şi atitudinea lui. Acestea sunt lucruri pe care le pot transmite astăzi tinerilor medici".

steluta.indrei@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă