x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dintii de lapte la control

Dintii de lapte la control

18 Apr 2006   •   00:00

Fiecare parinte isi doreste un copil sanatos si frumos. Aceasta inseamna ca puiul de om sa aiba si un zambet frumos. Ce ar trebui sa stie parintii pentru a asigura copilului lor o dantura sanatoasa si frumoasa?

Dezvoltarea dintilor, inclusiv eruptia lor, are loc intr-o perioada extrem de lunga, incepand cu cea de-a sasea saptamana de viata intrauterina si terminandu-se la 12 ani, aceasta fara molarul de minte.

Toate etapele au caracteristicile lor, iar tulburarile ce au loc in fiecare perioada dau modificari diferite la nivelul dintilor, dar care sunt cu atat mai grave cu cat actiunea lor are loc mai devreme, in perioada de formare. Eruptia dintilor temporari sau de lapte incepe de la 6 luni dupa nastere si se incheie la 2 ani si jumatate, iar cea a dintilor permanenti incepe la 6 ani si se incheie la 12 ani, fara molarul de minte. Acesta erupe teoretic intre 18 si 25 ani, fiind insa acceptate si variatii mai mari (eruptii la 30-35 ani).

Dintii de lapte sunt in total in numar de 20, iar eruptia lor, si nu numai, este influentata de factori precum greutatea la nastere, sexul copilului, varsta mamei si numarul de nasteri, momentul nasterii (nastere prematura), unele afectiuni precum rahitismul, rubeola prenatala, anomalii congenitale (sindromul Down). Asadar, sanatatea dintilor copilului trebuie sa constituie o preocupare pentru parinti inca din perioada sarcinii.

Dupa nastere, mamei ii revine principala responsabilitate cu privire la ingrijirea si formarea comportamentului corect al copilului fata de sanatatea dentara.

Mamele trebuie motivate pentru asigurarea alaptarii la san pana la 6 luni, controlul preventiv al dietei alimentare, igienizarea cavitatii bucale a copilului. De la nastere si pana la varsta de 1 an, igiena cavitatii bucale se realizeaza de mama cu ajutorul unui tifon curat, aplicat pe deget, cu care aceasta sterge gingiile, obrajii si limba copilului dupa fiecare masa.

PASTE CU FLUOR PENTRU COPII

De la varsta de 1 an tot mama va incepe periajele dentare zilnice, iar de la varsta de 2 ani, periajele vor trebui efectuate de doua ori pe zi – la inceput cu pastele cu fluor special pentru copii, iar de la 11-12 ani, copilul va putea folosi pastele cu fluor pentru adulti.

In plus, incepand cu varsta de 2 ani, copilul trebuie obisnuit cu controale anuale la medicul stomatolog, intrucat el este cel mai in masura sa controleze si sa trateze eventualele probleme care tin de sfera dentara.

Ceea ce orice parinte trebuie sa stie este ca igiena dentara a copilului sau poate si trebuie sa fie controlata in permanenta, si cea mai simpla carie trebuie diagnosticata si tratata precoce, chiar daca este vorba de o carie pe un dinte de lapte.

DULCIURI. Pentru o dantura sanatoasa nu sunt suficiente doar aceste masuri. Un rol foarte important il au si dieta, si unele obiceiuri comportamentale. De asemenea, parintii trebuie sa stie ca, desi copilul lor are nevoie de glucide, cel mai corect si sanatos mod de administrare al acestora este intr-o singura priza pe zi, dupa masa principala. Obiceiurile, precum suptul bomboanelor, al caramelelor, inlocuirea apei cu bauturi dulci si acidulate sunt cateva dintre cele mai periculoase deprinderi pentru sanatatea dintilor copiilor. Asadar, dragi parinti, daca doriti sa aveti un copil cu dinti sanatosi si frumosi, preocuparea voastra trebuie sa inceapa inca de timpuriu, iar pentru orice sfat intrebati medicul.

ALIMENTATIE. In primele luni de viata, hrana micutului este constituita din laptele matern, care ii asigura pe langa tot necesarul alimentar si transferul unor principii importante pentru organismul sau, cum sunt anticorpii atat de necesari in cazul in care apar diverse afectiuni, cum ar fi bolile copilariei. Pe masura ce copilul creste, alimentatia sa trebuie diversificata, iar mama trebuie sa stie ca alimentele, in special cele indulcite, nu au voie sa ramana multa vreme in cavitatea bucala. Asadar, copilul nu trebuie sa adoarma cu biberonul in gura. In plus, daca este obisnuit cu suzeta, tetina acesteia trebuie sa fie curata, fara a fi umectata cu lichide dulci sau, si mai rau, cu saliva mamei, aceste obiceiuri conducand la aparitia asa-numitelor "carii de biberon", ce distrug dintii frontali ai copiilor inca de la varste fragede.
×
Subiecte în articol: copilului