x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Discriminare la terapie intensivă?

Discriminare la terapie intensivă?

de Oana Antonescu    |    25 Oct 2008   •   00:00

Pacienţii care nu au şanse de supravieţuire vor fi îngrijiţi în continuare în secţiile de terapie intensivă, ca şi până acum, dă asigurări prof. dr Şerban Marinescu, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) şi unul dintre membrii comisiei care a elaborat controversatul proiect al Ministerului Sănătăţii Publice.

Acest proiect prevede ca bolnavii fără şanse de recuperare să nu mai fie îngrijiţi în secţiile de terapie intensivă, ci să fie transferaţi în secţiile de specialitate. Prof. Şerban Marinescu a explicat că acest paragraf nu a fost prea bine înţeles, întrucât nu se poate pune problema de a alege dacă un bolnav moare sau trăieşte, ci de faptul că bolnavul în stare critică nu are un beneficiu mai mare dacă stă la TI decât dacă stă într-un salon de spital. În nici un caz bolnavul nu va fi trimis acasă, chiar dacă medicul constată că nu mai este nimic de făcut. Indiferent dacă pacientul este vârstnic sau tânăr, medicii nu trebuie să facă nici o deosebire, toţi fiind trataţi în acelaşi mod.

 
COMISIE DE SPECIALIŞTI
“Când discutăm un asemenea caz, se stabileşte o comisie formată dintr-un medic cardiolog, un chirurg, un specialist în terapie intensivă, care împreună vor decide ce beneficii există. De exemplu, vom încerca să stabilizăm un pacient cu o suferinţă malignă, cu numeroase metastaze şi cu un accident vascular cerebral în stare de comă, dar el nu mai are nici o resursă, nu vom face decât să îi  prelungim viaţa cu câteva minute sau câteva ore”, a mai spus specialistul.

Potrivit prof. Marinescu, la elaborarea proiectului au participat membrii SRATI, specialişti din comisiile judeţene şi comisia MSP. Dezbaterile au durat mai bine de un an şi noile prevederi sunt armonizate cu regulamentele europene şi americane. “Circa 25%-30% din resursele unui spital sunt cheltuite pentru bolnavii în stare critică internaţi în secţiile de terapie intensivă. Din resursele economice ale MSP, circa 10% sunt consumate pentru aceste secţii”, a mai precizat prof. Marinescu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă