x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Divorţul afectează capacitatea de a învăţa şi viaţa socială a copiilor pe perioade lungi de timp.

Divorţul afectează capacitatea de a învăţa şi viaţa socială a copiilor pe perioade lungi de timp.

de Agerpres    |    02 Iun 2011   •   15:58

Copiii ai caror parinti au divortat au probleme cu matematica, dar si cu integrarea sociala, fiind afectati si din punct de vedere emotional de anxietate si chiar depresii timp de cel putin 2 ani, conform unui nou studiu, citat de LiveScience.com.

Acest studiu identifica efectele despartirilor dintre parinti asupra copiilor si le imparte in trei perioade - inainte de divort, in timpul divortului si dupa divort.

In mod suprinzator, conform cercetatorului Hyun Sik Kim, membru al echipei de la University of Wisconsin, Madison, care a realizat acest studiu, problemele si chiar conflictele dintre parinti de dinainte de divort si care duc spre despartire, nu afecteaza succesul scolar si social al copiilor. Insa o data ce procedurile de divort incep, copiii raman in urma la scoala si au probleme de integrare sociala ce dureaza cel putin 2 ani.

“Cel mai bun lucru cu putinta este ca atunci cand ne confruntam cu copii ai caror parinti divorteaza sau au divortat recent, sa intervenim cat mai repede cu putinta', a declarat Kim pentru LiveScience. “Avand in vedere faptul ca acesti copii trec printr-un anumit stadiu, daca nu intervenim la timp va fi foarte greu sa-i facem sa recupereze terenul pierdut in fata celorlalti', a mai adaugat el.

Cercetatorii americani au folosit date statistice provenite de la un studiu pe termen lung, realizat pe un esantion reprezentativ de copii care au inceput gradinita in 1998 si i-a urmat apoi pana in clasa a 8-a. Dintre acestia, 142 de copii provenea din familii divortate, comparativ cu 3.443 de copii care aveau ambii parinti. Copiii care si-au pierdut unul sau ambii parinti din alte cauze sau copiii ai caror parinti s-au recasatorit au fost exclusi din studiu.

Dupa ce au analizat o serie de variabile precum statusul socio-economic sau satisfactia maritala a parintilor, cercetatorii au comparat copiii din familii 'stabile' cu cei din familii 'despartite' conform rezultatelor obtinute la invatatura, abilitatilor sociale si eventualelor probleme comportamentale.
Ei au descoperit ca acei copii din familii despartite incep sa aiba probleme imediat ce incep procedurile de divort. In urmatorii doi ani, dupa divort, acesti copii au ramas in urma fata de media clasei la matematica si alte discipline, au inceput sa aiba dificultati de socializare cu restul grupului si sa aiba probleme comportamentale ce se manifesta prin stari de tristete, singuratate, anxietate si depresie.

Rezultatele acestui studiu sunt prezentate in ultimul numar al revistei American Sociological Review.

×
Subiecte în articol: copii familie studiu divort