x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doar opt spitale din Capitală au secţii speciale de votare

Doar opt spitale din Capitală au secţii speciale de votare

20 Noi 2009   •   00:00

Doar opt spitale din Capitală au secţii speciale de votare, din care şase fiind în Sectorul 3, iar câte una în sectoarele 4 şi 5, motiv pentru care mii de bolnavi nu îşi vor putea exercita dreptul la vot, a declarat azi, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), Gheorghe Iana.

"În Spitalul Universitar de Urgenţă ar fi peste o mie de persoane care ar vrea să voteze, dar nu pot întrucât această unitate nu are nicio secţie specială de votare, deşi am solicitat acest lucru. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când SUUB nu are secţie de votare. Am avut secţie şi atunci când au fost alegeri parlamentare, mereu. Cred că în ţară, prin această lege aberantă vor fi 30.000 de persoane care nu vor putea vota. În acest fel, este limitat dreptul oamenilor la vot", a declarat Gheorghe Iana.

Managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca, Mircea Beuran, a spus că, în funcţie de cererile bolnavilor, vor fi solicitate urne mobile, numai că majoritatea bolnavilor care rămân internaţi sunt din provincie sau în stare foarte gravă. Cei care se pot deplasa vor fi învoiţi, la cerere, pentru a vota, a precizat Beuran.

Cele opt unităţi sanitare din Capitală cu secţii specie sunt: Spitalul de Psihiatrie "Dr. Constantin Gorgoş" (Secţia 632), Spitalul Justiţiei "Dr. Constantin Angelescu" (Secţia 633), Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie (Secţia 634), Spitalul Colţea( Secţia 635), Spitalul Caritas (Secţia 636) şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" (Secţia 637), toate în Sectorul 3, Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni"(Secţia 815), din Sectorul 4 şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" (Secţia 1256), din Sectorul 6 al Capitalei.

Reprezentanţii Prefecturii Capitalei au declarat, pentru MEDIAFAX, că solicitările pentru înfiinţarea de secţii speciale au fost transmise de primării, acestea fiind trimise mai departe la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi concretizate printr-o hotărâre de Guvern.

Bolnavii netransportabili internaţi în spitale vor putea vota cu urna specială doar dacă unitatea medicală se află în raza teritorială a secţiei de votare la care aceştia sunt arondaţi potrivit domiciliului, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

El a precizat că pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Muhuleţ a menţionat că respectiva cerere din partea alegătorului trebuie să fie depusă cel mai târziu în preziua votării şi trebuie să fie însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile.

Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare şi numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.

Astfel, el a explicat că dacă strada pe care se află spitalul nu este arondata la aceeaşi secţie de votare cu strada de domiciliu a bolnavului, acesta nu va putea vota cu urna specială.

Marian Muhuleţ a spus că, în cazul în care spitalul se află în afara localităţii de domiciliu a bolnavului, acesta va putea vota doar dacă se va deplasa să îşi exercite dreptul de vot la secţia de votare specială organizată în respectiva localitate.

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra