x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doctore, de ce mă doare urechea?

Doctore, de ce mă doare urechea?

11 Sep 2007   •   00:00

Te-ai intors de la mare şi te doare urechea? Te găndeşti fie că ţi-a intrat apă in ureche, fie că te-ai lovit fără să iţi dai seama, fie că ţi-a intrat o insectă...

Te-ai intors de la mare şi te doare urechea? Te găndeşti fie că ţi-a intrat apă in ureche, fie că te-ai lovit fără să iţi dai seama, fie că ţi-a intrat o insectă... Şi din pricina fricii de doctor, apelezi la o sumedenie de soluţii găsite pe internet sau auzite de la prieteni. Atenţie insă! Apelănd la leacurile băbeşti poţi să agravezi problema. Dr Cosette Dumitrescu, medic primar ORL in cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Colentina, subliniază că cea mai bună soluţie este să ii facem o vizită medicului specialist. Durerile de urechi pot avea cauze multiple: fie sunt cauzate de o problemă a urechii (otite), fie sunt dureri care se răsfrăng asupra urechii, provenind de fapt de la alte organe apropiate. Otitele pot fi, in funcţie de partea afectată, externe, medii sau interne.

Externe şi medii

Otita externă este caracterizată in special printr-o durere la nivelul pavilionului, dar fără tulburări de auz, precizează dr Cosette Dumitrescu. Este o inflamaţie a pielii ce căptuşeşte conductul auditiv extern şi poate fi cauzată de infecţia cu o bacterie, cu o ciupercă sau cu stafilococul auriu (furuncul). Durerile in spatele urechii, cu secreţii consistente, cu senzaţia de ureche infundată, semnalează de cele mai multe ori o otită medie, care la răndul ei poate fi acută sau cronică. Otitele acute au drept cauză principală infecţiile bacteriene (pneumococ, haemophilus, streptococ), uneori virale, şi afectează de cele mai multe ori copiii cu vărste intre 6 luni şi 2 ani. Persoanele cu otită acută acuză o durere violentă a urechii in interior, asociată cu febră de aproximativ 38,5 grade Celsius. In ceea ce priveşte otita cronică, aceasta este mai rar intălnită şi se caracterizează fie prin perforarea timpanului (cu beţişoarele de urechi), fie prin dezvoltarea in urechea internă a unui chist epidermic (colesteatom). In toate aceste situaţii se exclude automedicaţia şi se impune consultul de specialitate. Tratamentul constă in administrarea de antibiotice sub formă de picături sau de comprimate orale. Patologia urechii interne este provocată mai ales de imbătrănire, de medicamentele ototoxice, de traumatismele craniene.

INSECTE. Durerile de urechi pot fi cauzate de pătrunderea in pavilion a unei insecte sau a unui corp străin in apropierea timpanului. In această situaţie, pacientul prezintă vertij, aude zgomote, are tulburări de auz. Primul pas care trebuie făcut in această situaţie este să turnaţi căteva picături de ulei in ureche. Dr Cosette Dumitrescu spune că este recomandat uleiul şi nu apa, deoarece, in cazul in care insecta este animată, uleiul ii va ingreuna mişcarea.

CAUZE. Dopul de ceară, o lovitură la nivelul urechii sau un val puternic peste ureche pot fi cauze ale durerii de ureche. In cazul dopului de ceară, principalul simptom este senzaţia de ureche infundată, iar procedura de extragere a dopului este una extrem de simplă, dar se realizează doar in cabinetele ORL. Dacă v-a intrat apă in ureche, specialistul nostru vă sfătuieşte să nu faceţi presiune cu palma, ci mai bine să schimbaţi poziţia capului, astfel incăt să favorizaţi evacuarea apei.

×
Subiecte în articol: ureche orl