x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Domnul ulcer îmbracă alte haine

Domnul ulcer îmbracă alte haine

de Florin Condurateanu    |    03 Mar 2012   •   21:00
Domnul ulcer îmbracă alte haine

Daca in medicina s-a schimbat brusc macazul ca la un tren rapid dirijandu-l pe o alta linie, apoi aceasta modificare de terapie si diagnostic s-a petrecut in cazul ulcerelor. A existat o lunga perioada in care vinovat de ulcer era stresul. In banca acuzatilor mai era pusa si aciditatea prea mare.

In lotul de acuzati era si fumatul, ca si mos­te­ni­rea din familie. Numai ca, in urma cercetarilor unui profesor si a doctorandului lui din Noua Zeelanda, principalul acuzat a devenit Helicobacter pilory, o bacterie, un microb, care a reusit sa modifice si tratamentul.

Adica, pentru a omori aceasta bacterie, o luna de zile se inghitea un medicament de temporizare a aciditatii, iar timp de 10 zile se administrau doua antibiotice.

Prin ulcerele majoritare provocate de Helicobacter s-a schimbat si paleta de simptome. Nu mai apare o durere ritmica inainte de mese, acea durere de foame in ulcerele care nu aveau drept cauza Helicobacter, durerea de stomac trecea cand omul manca. Dar peste o ora-doua crestea din nou aciditatea si durerea revenea cu forta.

Ulcerele provocate de Helicobacter nu deveneau mai acute primavara si toamna. Astazi, ulcerele pe baza de Helicobacter dau alte simptome de natura dispeptica, simptome ne­du­re­roase, acuzand mai ales o digestie grea.

Ulcerele provocate de bacterii se caracteri­zea­za prin instalarea rapida a senzatiei de sa­tie­tate. Practic, omul se satura dupa cateva furculite de mancare. Bolnavii cu ulcer provocat de bacterii au balonari, ragaieli, bolboroseli in burta si astea nu prea sunt simptome de ulcer clasic. Altii n-au simptome deloc, insa dupa ce iau 2-3 aspirine sau medicamente antiinflamatoare impotriva durerilor reumatismale se instaleaza hemoragia digestiva, iar endoscopia pune in evidenta ca este un ulcer mai vechi.

A crescut frecventa ulcerelor de natura medi­ca­mentoasa. Se stia ca aspirina si antiinflamatoarele nesteroidiene, dar si cele pe baza de cortizon sunt de vina.

Dar azi si alte medicamente sunt suspectate ca provocand ulcer. Medicamentele bifosfonate pentru osteoporoza sau medicamente pentru scaderea coagularii sangelui. Dar balanta s-a mai schimbat. Au scazut de la 80%-90% ulcerele provocate de Helicobacter, aflandu-se astazi doar 65%-70%. S-a strecurat iar in prima parte a scenei ulcerul din prea multa secretie acida dat de stres etc.

Creste riscul de imbolnavire de ulcer prin viata stresanta, prin mesele dezordonate, prin consumul de alimente ce cresc aciditatea si este frecventa cauza predispozitiei la ulcere transmise intre generatii.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei