x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dragostea de mamaliga

Dragostea de mamaliga

de Florin Condurateanu    |    20 Iul 2005   •   00:00

PULSUL MEDICINEI
Ce alimente trebuie sa mancam pentru a feri sistemul digestiv de neplaceri, sa evitam bolile de esofag, stomac, duoden, intestin subtire, intestin gros, precum si maladiilor anexelor, numite pancreas si ficat?
PULSUL MEDICINEI
Ce alimente trebuie sa mancam pentru a feri sistemul digestiv de neplaceri, sa evitam bolile de esofag, stomac, duoden, intestin subtire, intestin gros, precum si maladiilor anexelor, numite pancreas si ficat?
Prin tubul digestiv ajung in restul organismului toate principiile alimentare, adica marile clase numite glucide, grasimi, proteine, dar si vitaminele, precum si mineralele. Primul contact al acestor elemente cu organismul se face prin tubul digestiv.

Tubul digestiv are trei mari functii, in primul rand asigura motilitatea, adica dinamica, miscarile, care imping si fac sa circule alimentele sau substantele rezultate din faramitare si digestie. A doua functie este secretia, tubul digestiv secretand sucuri digestive cu apa si enzime. Al treilea rol este absorbtia; ea incepe din cavitatea bucala, este destul de mica in stomac si mare in intestinul subtire lung de sapte metri, intestin subtire prevazut si cu multe denivelari, care maresc suprafata de absorbtie, in intestinul gros se absoarbe mai ales apa.
Unii oameni au un deficit de enzime, de exemplu de lactaza, care are rolul sa scindeze lactoza din lapte. Ca atare, acesti oameni vaduviti de lactaza in intestinul subtire suporta greu laptele, prezinta crampe, zgomote in abdomen si doua-trei scaune pe zi.
Un alt exemplu este al celor care ajung sa sufere de disconfort abdominal, sa slabeasca drastic si sa aiba diaree prelungita. De vina este painea, dar si orice produs bazat pe faina de cereale. Datorita unor conditii imunogenetice, proteinele din grau si orz le produc acestor oameni o atrofie a intestinului subtire, absorbtia alimentelor fiind astfel data peste cap.
Bolnavul pierde in greutate alarmant si este chinuit de o diaree cronicizata. Prof. dr. Alexandru Oproiu, care a explicat toate aceste aspecte, spune ca acesti bolnavi trebuie sa manance doar mamaliga si orez si sa renunte la paine si la alte produse din faina de grau, si in acest fel necazurile digestive dispar si ei se ingrasa chiar 10 kg in 3-4 saptamani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă