x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Drepti in fata osteoporozei

Drepti in fata osteoporozei

23 Mai 2005   •   00:00

SANATATEA BUNICULUI
Doctorul Valer Donca, sef de lucrari la UMF din Cluj Napoca si presedintele executiv al Societatii Romane de Geriatrie si Gerontologie, vorbea in cadrul unui eveniment medical despre "batranete reusita".

  • de MAGDA MARINCOVICI

  • Nu-i tocmai o bagatela acest concept, mai ales ca – zic medicii – bolile batranetii se previn de la nastere. Una dintre acestea este osteoporoza, care poate fi prevenita printr-un stil de viata echilibrat, respectat toata viata.

    Osteoporoza are ca prim factor de risc, atentie!, chiar varsta. Adica ai trecut de 50 de ani, osteoporoza e pe urmele tale. Se estimeaza ca, in intreaga lume, osteoporoza afecteaza una din trei femei si unul din opt barbati, din categoria persoanelor cu varsta de peste 50 de ani. Iar pericolul in loc sa se diminueze in timp, el se mareste. In urmatoarea jumatate de secol, in Europa, accentuarea procesului de imbatranire a populatiei va duce la dublarea numarului de pacienti cu osteoporoza. Asta inseamna fracturi, imobilizare la pat, spitalizare, pierderea independentei, adica numai de batranete reusita nu se poate vorbi. Gravitatea accentuata a osteoporozei, boala care reduce densitatea masei osoase, consta in "silentiozitatea" cu care evolueaza pana la prima fractura. Aceasta apare ca urmare a unor traumatisme minore sau chiar a activitatii curente. Sa ne reamintim ca 20% dintre victimele unei fracturi de acest tip mor in anul urmator, tocmai din cauza complicatiilor.

    Exemplul Stela Popescu

    Asadar sunt suficiente argumente pentru a evita resemnarea.

    Minunata actrita Stela Popescu, care este si presedintele Asociatiei de Prevenire a Osteoporozei (ASPOR) din tara noastra a depasit varsta de 70 de ani si trebuie sa recunoastem ca arata foarte bine. "Ramai drept in fata osteoporozei", transmite doamna Stela Popescu, in calitatea sa de presedinte al ASPOR. Acesta este si mesajul noii campanii de testare si prevenire a osteoporoziei initiata de ASPOR. Campania se deruleaza intre 16 mai si 31 octombrie in Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara.

    Noutatea campaniei, comparativ cu prima de anul trecut, consta in promovarea masurarii densitatii minerale osoase prin metoda DXA, cea mai performanta metoda de testare si depistare a riscului de osteoporoza indicata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

    Daca anul trecut testarea a fost gratuita, in 2005, aceasta este intre 300.000 si 600.000 de lei. Persoanele interesate se programeaza la testare si beneficiaza de o programare la medicii specialisti, cei care pot interpreta rezultatele testarii si pot recomanda tratamentul corect.

    CENTRE DE TESTARE. Cluj: Spitalul CFR Cluj, Centrul de Osteoporoza "Osart", Medex. Bucuresti: Centrul Medical de Reumatologie, Medira, Spitalul Witting, Centrul Medical Unirea, Centrul "Victor Babes", Medicover; Iasi: Centrul de Diagnostic Radiologic si Imagistic, Ambulatorul de specialitate al Spitalului Universitar CFR; Timisoara: Clinica II, Ortopedie-Traumatologie. In perioada campaniei, testul DXA se poate efectua prin programare la numarul de telefon gratuit 0800.811.812, de luni pana vineri, intre 09:00 si 18:00, pana la 31 octombrie.

    ×
    Subiecte în articol: osteoporoza sanatatea bunicului