x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Durere de inimă sau altă durere?

Durere de inimă sau altă durere?

16 Oct 2007   •   00:00


La orice durere in piept, oamenii se panichează, căci o pun pe seama inimii. Nu orice durere toracică inseamnă o durere la inimă, atrage atenţia dr Vasile Greere, medic primar cardiolog la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare "Dr Constantin Zamfir".

La orice durere in piept, oamenii se panichează, căci o pun pe seama inimii. Nu orice durere toracică inseamnă o durere la inimă, atrage atenţia dr Vasile Greere, medic primar cardiolog la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare "Dr Constantin Zamfir". Dureri in zona toracelui, asemănătoare celei de cord, pot să dea multe alte organe: plămăni, pleură, esofag, muşchi intercostali, coaste, articulaţii, stern, coloană vertebrală, săni.

Uşor de confundat

De cele mai multe ori, durerea din zona toracelui este consecinţa unor boli pulmonare: pneumotorax, tromboembolism pulmonar sau infarct pulmonar. Dureri toracice pot să dea şi infecţiile pulmonare severe: pneumonia, bronhopneumonia sau pleurezia, precizează dr Vasile Greere. Altă cauză provocatoare de durere toracică, des intălnită, confundată cu durerea cardiacă, o constituie problemele digestive: spasmul esofagian, refluxul gastroesofagian, ruptura esofagiană (dată, de exemplu, de ingestia unui os de peşte), boala ulceroasă gastroduodenală, litiaza biliară sau pancreatita. La acestea se adaugă şi durerile cauzate de probleme musculo-scheletale: spondiloza cervicală şi toracică, sindromul de apertură toracică, costocondrita şi chiar herpesul zoster. Nu de puţine ori, durerile toracice sunt cauzate de anxietate sau de atacuri de panică, fără să aibă un temei medical.

Semne distinctive

Durerea cardiacă, unul dintre simptomele bolilor cardiace, are căteva caracteristici. "Zona de percepţie a durerii este mai largă şi nu o putem localiza clar. Cănd durerea este resimţită ca un pumnal in piept sau ca un junghi, cum o descriu pacienţii, este mai mult ca sigur că avem de-a face cu o nevralgie, şi nu cu o problemă a cordului", explică dr Vasile Greere.

Durerea cardiacă apare in general după un efort fizic, după un stres sau după emoţii şi chiar după ce bolnavul s-a expus la frig. Dacă se declanşează din senin, durerea are aproape intotdeauna

o altă cauză decăt cea cardiacă. Spre deosebire de alte dureri din zona toracelui, durerea cardiacă este insoţită de palpitaţii (care indică cel mai adesea aritmii), mai precizează dr Vasile Greere. O altă caracteristică a durerii de cord este aceea că nu se atenuează sau accentuează in funcţie de poziţia in care stă bolnavul. Cănd se intămplă acest lucru inseamnă că este provocată de o nevralgie intercostală şi nu este de cauză cardiacă. Spre deosebire de alte dureri din zona toracelui, durerea cardiacă nu este prelungită. Ea nu poate dura ore sau zile in şir. Ori dispare in căteva minute, cel mult zeci de minute, ori duce la apariţia infarctului miocardic.

INFARCT. Durerea de origine cardiacă se atenuează şi dispare după administrarea de nitroglicerină sublingual. Dacă nu dispare după administrarea a două-trei pastile de nitroglicerină nu inseamnă că durerea are o altă cauză decăt cea cardiacă. Ea ar putea fi manifestarea unui infarct miocardic, iar bolnavul trebuie să ajungă de urgenţă la spital in asemenea situaţii, semnalează dr Vasile Greere.

×
Subiecte în articol: cardiologie durerea durere vasile greere