x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Durerea pe care o ducem in spate

Durerea pe care o ducem in spate

21 Apr 2006   •   00:00

Durerile de spate sunt cea mai frecventa problema de sanatate in randul persoanelor active.

Durerile de spate sunt cea mai frecventa problema de sanatate in randul persoanelor active. Cu ajutorul specialistilor nostri aflati ce se ascunde in spatele acestor dureri si cum putem scapa de ele. Stiati ca numai 25% dintre durerile de spate sunt cauzate de boli localizate la nivelul coloanei vertebrale (spondiloza, spondilita, osteoporoza, hernie de disc, tumori la nivelul coloanei vertebrale) sau afectiuni renale? Ce se intampla cu restul durerilor de spate? Acestea pot fi determinate de probleme oftalmologice, stomatologice, neurologice sau din sfera ORL. Pentru o persoana neavizata, aceasta afirmatie suna ciudat. Ne explica insa dr. Stefan Tiron: "Daca ne folosim coloana vertebrala intr-o pozitie inclinata, nefireasca, dupa catva timp apar si problemele. Inclinarea capului produce o curbura a coloanei vertebrale cervicale. Multe persoane tin capul inclinat din cauza unor probleme de vedere, probleme auditive sau stomatologice". Purtarea unor ochelari cu lentile necorespunzatoare ne determina sa ne modificam pozitia capului, pozitia corpului in incercarea de a vedea mai bine. De aici si pana la durerile de spate nu mai este decat un pas. Similar actioneaza si problemele din sfera ORL: scaderea acuitatii auditive determina o usoara rotire a capului pentru a auzi mai bine cu urechea sanatoasa. "O lucrare stomatologica efectuata necorespunzator perturba echilibrul masticatiei, al deglutitiei. Actul deglutitiei (inghitirii) se face cu ajutorul unor muschi care se prind pe mandibula si pe cavitatea toracica. O inclinare cat de mica a mandibulei se transmite in acest du-te-vino al deglutitiei si duce la inclinari ale capului in anumite pozitii si la devieri ale coloanei", precizeaza dr. Stefan Tiron, de la Centrul Medical Dr. Tiron.

Tratament. A trata simptomatic o durere de spate cauzata de o problema oftalmologica, stomatologica sau ORL inseamna a inlatura efectul, nicidecum cauza. Tratamentul local (unguente sau medicamente antiinflamatorii) este ineficient, durerea va disparea pe moment, ca sa apara din nou dupa catva timp. Corectarea tulburarilor de vedere sau de auz, tratarea problemelor stomatologice vor determina disparitia durerilor secundare la nivelul coloanei vertebrale. Si problemele de la nivelul picioarelor sau bazinului pot provoca devieri ale coloanei vertebrale. Fracturile la nivelul gleznei care se vindeca intr-o pozitie gresita pot scurta putin membrul inferior respectiv, si de aici modificarea pozitiei coloanei vertebrale. Pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie de o abordare multidisciplinara. Asa a aparut posturologia sau studiul posturii. Aceasta analizeaza disfunctiile de postura si tulburarile pozitiei corpului. Ca sa cunoastem tulburarile de postura sunt suficienti cativa pasi pe o plansa conectata la un computer care inregistreaza presiunea exercitata la nivelul talpii. Presiunea exercitata la nivelul talpilor poate fi neuniforma. Mergem inclinati in spate, toata greutatea corpului este dusa pe calcaie si atunci, in timp, pot aparea durerile de spate. In asemenea cazuri, pacientului i se recomanda niste talonete speciale: in zonele in care presiunea este mai mare, talonetele sunt mai groase. Astfel, presiunea exercitata in timpul mersului este distribuita uniform, iar mersul este corectat.

Mostenire genetica?. Un studiu realizat recent pe 400 de perechi de gemeni a scos la iveala faptul ca 60% dintre durerile de spate provocate de deficiente ale coloanei vertebrale sunt cauzate de o malformatie. In cadrul acestui studiu s-a demonstrat ca gemenii monozigoti (care au acelasi patrimoniu genetic) prezentau aceeasi malformatie la nivelul discului intervertebral. Malformatia, care consta in uzura treptata a discului intervertebral, duce la aparitia unei afectiuni cunoscute sub numele de artroza lombara. In plus, prin contactul vertebrei cu discul intervertebral, densitatea osoasa creste si se formeaza excrescente osoase numite osteofite. Zonele cele mai predispuse la acest tip de malformatii sunt portiunile cele mai mobile ale coloanei vertebrale: zona cervicala si cea lombara.

Contracturi musculare. De multe ori insa, durerile de spate apar ca o consecinta a contracturilor musculare provocate de stres. Persoanele stresate nu isi folosesc corespunzator muschii, iar acest lucru duce la dureri musculare care, daca nu sunt tratate, pot deveni insuportabile. Cum putem trata aceste dureri de spate? Ei bine, cea mai eficienta metoda de tratament in cazul durerilor musculare din zona spatelui o constituie masajul. De relaxare, clasic, shiatsu, ayurvedic sau indian... Oferta de masaje este foarte variata, iar efectele sunt pe masura asteptarilor. Durerile din partea de jos a spatelui (lombalgie, lombosacralgie, lombosciatica), din zona toracelui (nevralgii intercostale) sau din zona cefei pot fi indepartate cu ajutorul tehnicilor clasice de masaj. "Miscarile destinate masajului spatelui trebuie sa fie intotdeauna ascendente: se porneste de la regiunea fesiera, lombara, toracala, se ajunge la umeri si, in final, la ceafa", explica doctorul Georgiana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Pentru indepartarea tensiunii din umeri se aplica miscari de netezire, frictiuni, framantari, baterea sau lovirea tesutului cutanat si miscari vibratorii aplicate cu palma deschisa. Apoi, mainile terapeutului trebuie sa urce spre ceafa pentru crearea starii de relaxare generala, facilitarea circulatiei cerebrale si pentru prevenirea durerilor de cap.

Plasturele calmant. Un tratament inovator aduce speranta milioanelor de pacienti cu dureri cronice. Este vorba despre un plasture care, odata aplicat pe piele, elibereaza in organism un analgezic puternic – fentanil. Acest plasture impotriva durerii, numit de medici sistem terapeutic transdermic, a fost lansat de curand si in tara noastra. Noul Durogesic Matrix se aplica pe orice parte a corpului, cu conditia ca pielea sa fie sanatoasa si sa nu aiba par. Plasturele se mentine pe piele trei zile, timp in care fentanilul, un medicament din clasa opioidelor, este eliberat lent si constant. Un alt sistem terapeutic transdermic poate fi aplicat numai dupa indepartarea celui precedent si trebuie intotdeauna plasat pe un alt loc de piele. Trebuie sa treaca insa cateva zile inainte de aplica un nou plasture in acelasi loc.

Creat pentru a trata durerea. Cronica in cazul pacientilor cu cancer, osteoartrita, dureri lombare, poliartrita reumatoida sau durere neuropatica, acest plasture asigura un control eficient si continuu al durerii. Astfel se evita "varfurile si caderile" observate la medicatia opioida de tip acut (revenirea durerilor de cateva ori pe zi sau in timpul noptii ori inainte de administrarea dozei urmatoare). Plasturele este transparent si usor de purtat, fiind foarte adeziv. Aceste beneficii de ordin practic le fac bolnavilor viata de zi cu zi mai usoara, ei putand face dus, baie si putand inota cand poarta plasturele. Sistemul terapeutic transdermic este gratuit in cazul pacientilor cu cancer inclusi in programul national de oncologie. Tratamentul poate fi urmat fara intrerupere luni intregi, insa doar cu avizul medicului. Este disponibil numai pe baza de reteta si, ca orice medicament opioid, plasturele cu fentanil are si efecte adverse: reducerea capacitatii respiratorii, constipatie, greata, varsaturi, somnolenta, hipotensiune arteriala etc.

MASAJ. Pentru durerile acute de spate este indicata kiroterapia. Acest tip de masaj consta in aplicarea de catre specialist a unor presiuni asupra articulatiilor si vertebrelor pentru restabilirea pozitiei drepte a coloanei vertebrale. Zece sedinte de kiroterapie sunt suficiente pentru a scapa de durerile insuportabile de spate. Totusi, este important de stiut ca in cazul durerilor cronice, tratamentul cel mai indicat consta in gimnastica medicala si gimnastica medicala.

STATISTICI. Durerile de spate reprezinta cea mai frecventa problema de sanatate in randul populatiei active. In SUA, durerile de spate sunt, alaturi de raceli, cele mai frecvente motive pentru care pacientii merg la medic. Un studiu efectuat in Italia a aratat ca in 2004, pentru spitalizarile in cazul durerilor de spate, a fost cheltuita suma de 800 de milioane de euro. O suma uriasa, daca tinem cont de faptul ca spitalizarile pentru dureri de spate sunt foarte putine in comparatie cu alte probleme de sanatate.

ACUPUNCTURA. Studiile OMS au demonstrat ca in afectiunile degenerative ale coloanei vertebrale, acupunctura este mai eficienta decat medicamentele antiinflamatorii. Spondilartroza cervicala, discartroza lombara, sciatica, lombosciatica, lombalgia, nevralgiile intercostale pot fi tratate cu ajutorul acelor. In cazul durerilor acute sunt recomandate patru-sase sedinte de acupunctura, in cazul celor cronice – serii de cate zece sedinte. In cazurile acute, acupunctura se face zilnic, in cele cronice – de trei ori pe saptamana.
×