x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dureri care trimit gravida la medic

Dureri care trimit gravida la medic

de Steluta Indrei    |    18 Apr 2011   •   18:14
Dureri care trimit gravida la medic
Sursa foto: /Thinkstock

Sarcina este o stare normală, fiziologică, dar care deseori este însoţită de disconfort şi dureri abdominale. În cele mai multe cazuri, durerile sunt inofensive, nu reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea mamei şi a fătului. Dar există şi contracţii uterine dureroase care, în asociere cu alte simptome, anunţă declanşarea unui avort spontan sau a naşterii premature.

Conferenţiar doctor Gheorghe Bacalbaşa, medic primar obstetrică ginecologie la Spitalul „Sf. Pantelimon”, spune că aproximativ 80% din sarcini evoluează fiziologic, fără probleme deosebite, în timp ce restul  de 20% prezintă riscuri obstetricale mai mici sau mai mari, iar gravidele aflate în aceste situaţii trebuie strict monitorizate de medici. Durerile sau contracţiile uterine dureroase se numără printre simptomele care nu trebuie ignorate. Gravida trebuie să se adreseze medicului mai ales dacă durerea nu cedează după un moment de odihnă sau dacă este însoţită de sângerări, scurgeri vaginale, greaţă, febră, stare de leşin. În continuare, conf. dr Gheorghe Bacalbaşa ne oferă detalii despre problemele pe care le pot semnala durerile abdominale în timpul sarcinii.

 

Avortul spontan
În primele 28 de săptămâni de sarcină, durerile abdominale pot indica pierderea sarcinii sau avortul spontan. Primul simptom este reprezentat de scurgerile sau sângerările vaginale, urmate de dureri abdominale şi dureri lombare. Sângerările sunt reduse, iar durerea este persistentă, sub formă de colici sau crampe. Gravidele care prezintă aceste simptome trebuie să consulte medicul specialist care le monito­rizează sarcina.

 

Naşterea prematură
Conf. dr Gheorghe Bacalbaşa spune că declanşarea contracţiilor uterine dureroase între 28 şi 36 de săptămâni de sarcină poate semnala naşterea prematură. Potrivit specialistului, în ţara noastră se înregistrează un procent semnificativ de naşteri premature: „11%-13% din totalul naşterilor se declanşează înainte de termen. Naşterea prematură reprezintă o urgenţă majoră, care poate avea consecinţe negative atât asupra mamei, cât şi a copilului”. Este foarte important ca gravida aflată în al treilea trimestru de sarcină să se prezinte imediat la medic dacă are următoarele simptome: scurgeri vaginale abundente, sângerări, contracţii uterine care se repetă la intervale constante, dureri lombare şi senzaţia acută de presiune în zona pelviană. Prezentarea rapidă la medic asigură instituirea unui tratament corespunzător cu ajutorul căruia se poate amâna declanşarea travaliului cu 24-72 de ore. Acest interval este important, pentru că astfel i se pot administra gravidei medicamente care ajută la maturizarea plămânilor fătului.

 

Desprinderea placentei şi preeclampsia
Contracţiile uterine dureroase mai apar în cazul unor patologii severe ale sarcinii. Este vorba despre desprinderea placentei (placenta abruptio), o afecţiune gravă, în care placenta se separă parţial sau complet de uter înainte de termenul normal al naşterii. În astfel de cazuri, durerile sunt acute, foarte puternice (asemănătoare celor din pancreatita acută), sângerările sunt negricioase. Gravida poate chiar să leşine din cauza durerilor intense. Aceste situaţii reprezintă urgenţe medicale majore.

O altă afecţiune complexă ce poate apărea în timpul sarcinii este preeclampsia, care se manifestă prin hipertensiune arterială, edeme la nivelul membrelor şi feţei, exces ponderal, contracţii uterine dureroase, ameţeli, greaţă. Gravidele care suferă de preeclampsie trebuie atent supravegheate de medicul specialist, care stabileşte tratamentul necesar prevenirii naşterii premature. Ideal ar fi ca gravidele respective să menţină sarcina cel puţin până la 34 de săptămâni. Cu fiecare săptămână câştigată cresc şansele fătului de supravieţuire fără sechele.

Alte neplăceri
 Multe gravide se plâng din cauza durerilor de cap, de spate, de picioare. Din păcate, aceste neplăceri trebuie suportate până la sfârşitul sarcinii fără a lua medicamente, dat fiind faptul că substanţele utilizate în mod curent pentru calmarea acestor dureri sunt contraindicate în timpul sarcinii, precizează conf. dr Gheorghe Bacalbaşa. O altă problemă pe care o au frecvent femeile însărcinate este disconfortul abdominal. Balonarea, constipaţia apar din cauza modi­ficărilor hormonale care influenţează digestia şi a presiunii uterului asupra stomacului şi intestinelor. Tot ce pot face femeile aflate în aceste situaţii este să aibă o alimentaţie sănătoasă, să bea doi litri de apă zilnic, să evite statul prelungit pe scaun.

Sfatul specialistului
Conferenţiar doctor Gheorghe Bacalbaşa le recomandă femeilor însărcinate să se prezinte la medic dacă simt contracţii uterine, mai ales dacă acestea sunt însoţite de dureri lombare, hemoragii sau alte simptome.
Intervenţia rapidă a medicului se poate dovedi salvatoare atât pentru mamă, cât şi pentru copil. În nici un caz gravidele nu trebuie să apeleze la automedicaţie. Din păcate, unele apelează la medicamente antispastice fără a consulta medicul, durerile se pot diminua, dar astfel nu se tratează cauza care a generat contracţiile şi ajung în situaţia de a pierde sarcina sau de a naşte prematur. În cazul gravidelor cu riscuri obstetricale, conf. dr Bacalbaşa recomandă respectarea indicaţiilor medicului şi repausul fizic, sexual şi evitarea factorilor de stres.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei