x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Durerile de creştere sunt o aiureală

Durerile de creştere sunt o aiureală

de Florin Condurateanu    |    13 Sep 2007   •   00:00

PULSUL MEIDCINEI
Părinţi panicoşi umplu sălile de aşteptare la ortopezi, venind cu feţe palide şi ingrijorate de faptul că odraslele lor au dureri in picioare şi după părerea lor asta inseamnă o dandana mare.



PULSUL MEIDCINEI
Părinţi panicoşi umplu sălile de aşteptare la ortopezi, venind cu feţe palide şi ingrijorate de faptul că odraslele lor au dureri in picioare şi după părerea lor asta inseamnă o dandana mare. Unii medici de familie, dar chiar şi o serie de ortopezi pun acestor dureri de picioare un diagnostic greşit şi anume dureri de creştere.

Profesor doctor Mihai Jianu, şeful Clinicii de ortopedie şi chirurgie a coloanei de la Spitalul de copii "Gr. Alexandrescu", "dezamorsează" acest diagnostic greşit. Nu există dureri de creştere. Pe unii copii mai jucăuşi ii dor picioarele mai ales in a doua parte a zilei şi noaptea. Aceste dureri sunt pricinuite de oboseala adusă de prea multă joacă.

La micuţi, musculatura nu e formată şi din această joacă exagerată apar durerile la copiii "argint viu". Dacă ar fi vorba de dureri de creştere, de ce nu i-ar durea pe copii şi braţele? Căci şi acolo oasele cresc.

Durerile aşa-zis de creştere, de fapt dureri din pricina oboselii pricinuite de joacă, sunt dureri la ambele picioare. Dacă durerea este doar la un picior inseamnă că acel copil a suferit un traumatism la piciorul respectiv, s-a lovit şi il doare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dureri