x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei E vremea consultului la dermatolog

E vremea consultului la dermatolog

de Steluta Indrei    |    09 Mai 2011   •   18:05
E vremea consultului la dermatolog
Sursa foto: /Thinkstock

164520-untitled-1.jpgŞtiaţi că după o singură zi de plajă o aluniţă cu un aspect modificat se poate transforma în cancer? Sau că soarele vă poate provoca reacţii alergice? Dar despre acnee ştiaţi că se ameliorează în sezonul cald pentru ca să explodeze din nou toamna? Toate aceste probleme pot fi evitate dacă faceţi o vizită la dermatolog înainte de venirea verii. Consultul dermatologic este indicat în această perioadă mai ales dacă aveţi pielea deschisă, aluniţe cu forme neobişnuite, acnee sau dacă suferiţi de unele boli cronice de piele precum vitiligo, lupus eritematos, psoriazis.

Aluniţele, sub lupă
Aluniţele, numite de medici nevi pigmentari, sunt formaţiuni de culoare închisă care apar pe piele din cauze genetice sau în urma expunerii la soare. Aluniţele nu trebuie privite numai din punct de vedere estetic, ci este necesar să avem în vedere şi riscul ca una dintre ele să se transforme în melanom, cel mai sever cancer de piele, semnalează doctor Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina.

Oricine poate dezvolta un melanom, dar riscul este mai mare pentru persoanele care au pielea sensibilă la soare, cele cu pielea şi părul de culoare deschisă, cele care au peste 100 de aluniţe, dar şi pentru persoanele care au antecedente în familie de cancer cutanat. Expuşi riscului de a se îmbolnăvi de melanom sunt şi tinerii care au suferit arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, dar şi cei care obişnuiesc să se bronzeze la solar.

Măsurile de prevenire sunt cele mai bune arme contra melanomului. Folosirea cremelor de protecţie solară zilnic, nu doar la plajă, evitarea expunerii la soare între orele 11:00 şi 16:00, autoexaminarea aluniţelor şi consultarea dermatologului dacă apar modificări ale aluniţelor sunt sfaturile medicului Carmen-Madeleine Curea în scopul prevenirii cancerului de piele. Ea ne atrage atenţia că melanomul poate să apară atât brusc, după o singură zi de stat la soare de dimineaţa până seara, dar şi din cauza unei expuneri treptate şi constante la soare.

O metodă eficientă de evaluare a aluniţelor este dermatoscopia. La începutul sezonului cald, orice persoană care are multe aluniţe, mai ales dacă unele şi-au modificat aspectul, ar trebui să facă o dermatoscopie. În acest fel se poate descoperi un cancer de piele în stadiu incipient, cu şanse mari de vindecare. Cu ajutorul dermatoscopului (un aparat cu lentile care măresc imaginea de zeci de ori), medicul poate deosebi aluniţele inofensive de cele cu potenţial malign. Aluniţa suspectă de cancer (displazică) trebuie înlăturată chirurgical şi analizată prin biopsie pentru un diagnostic de certitudine.

Reacţiile alergice la soare
O persoană din zece se poate confrunta vara cu o problemă usturătoare: reacţiile fotoalergice provocate şi agravate de soare. Pe zonele expuse la soare apar pete mari înroşite, asemănătoare arsurilor solare, pe suprafaţa cărora îşi fac apariţia băşicuţe însoţite de mâncărimi.

Potrivit dermatologului Carmen-Madeleine Curea, reacţii fotoalergice locale pot apărea atât la persoane care au pielea sensibilă, dar şi la cele cu piele normală care însă se află sub tratament cu unele medicamente fototoxice: tetracicline, antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive, somnifere, anticoncepţionale ş.a. Un control dermatologic înainte de expunerea la soare vă poate scuti de aceste manifestări neplăcute. Medicul vă poate informa asupra substanţelor fototoxice pe care trebuie să le evitaţi sau, dacă vă număraţi printre persoanele alergice, vă poate prescrie un tratament specific cu ajutorul căruia pot fi prevenite reacţiile fototoxice. De asemenea, dermatologul este în măsură a vă recomanda o cremă fotoprotectoare corespunzătoare.

Vitiligo, lupus, psoriazis
Persoanele care suferă de boli cronice de piele, cum sunt vitiligo, lupus, psoriazis, trebuie să se prezinte la dermatolog la începutul verii pentru ajustarea tratamentului şi/sau pentru recomandarea unor produse fotoprotectoare adaptate fiecărei afecţiuni. Dacă pentru pacienţii cu vitiligo şi lupus, expunerea la soare este total contraindicată, pentru cei cu psoriazis, razele ultraviolete sunt benefice, dar numai în condiţiile în care expunerea este moderată şi limitată înainte de ora 11:00 şi după 16:00, precizează medicul dermatolog Carmen-Madeleine Curea. Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale soarelui asupra plăcilor psoriazice, pacienţii nu trebuie să aplice creme fotoprotectoare. Dar trebuie să respecte cu stricteţe regula de a se expune la soare progresiv şi numai dimineaţa devreme şi seara.

Acneea
Tinerii care au probleme cu acneea sunt surprinşi în sezonul cald pentru că tenul lor capătă un aspect frumos. Doctor Carmen-Madeleine Curea confirmă acest lucru adăugând că acneea este una din principalele boli care beneficiază de terapie cu ultraviolete. Dar îi atenţionează pe tineri că efectul benefic al soarelui poate fi cu două tăişuri, pentru că toamna, coşurile şi punctele negre pot să se înmulţească, iar tenul să fie mult mai iritat decât primăvara. Un alt aspect asupra căruia ne atrage atenţia dermatologul este faptul că, în urma expunerii neprotejate la soare, în locul coşurilor pot rămâne pete maronii sau cicatrice.

Acneea trebuie tratată înaintea verii, deoarece expunerea la ultraviolete este contraindicată în cazul admi­nistrării unor tratamente antiacneice. De exemplu, antibioticele sau anticoncepţionalele indicate în cazul acneei provoacă reacţii fotoalergice în condiţiile expunerii la soare.

Sfatul medicului
Pentru a ne proteja de efectele nocive ale soarelui avem la dispoziţie o gamă variată de produse fotoprotectoare: creme, uleiuri, spray-uri, cu factor de protecţie mai mare sau mai mic. Medicul dermatolog Carmen-Madeleine Curea aminteşte principalele reguli privind fotoprotecţia: "Trebuie să ne protejăm pielea de soare indiferent de vârstă, indiferent dacă avem sau nu boli de piele. Cremele cu factor de protecţie solară (FPS) trebuie folosite zilnic în sezonul cald, mai ales în cazul copiilor, nu doar în concediu când mergem la plajă. Nu contează că eşti pe şezlong la plajă sau mergi pe stradă, soarele este acelaşi, iar arsurile solare pot apărea la fel de uşor".

×
Subiecte în articol: dermatologie