x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Endometrioza

de Magda Colgiu    |    24 Aug 2010   •   00:00

Medicul Cătălin Haiduc, ginecolog la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, descrie endometrioza, afecţiune în trecut mult subdiagnosticată, în prezent diagnosticată în exces.

"Endometrioza reprezintă o dezvoltare a mucoasei endouterine în alt loc decât cel normal. Cel mai frecvent, endometrioza este pelvină, adică dezvoltarea de ţesut endometrial se face pe structurile pelvine (trompe, ovare etc.).
Însă, de mai multe ori, ţesutul endometrial se dezvoltă şi la distanţă. În această situaţie, vorbim despre endometrioză pulmonară, hepatică şi chiar cerebrală.

Nu se ştie exact cum ia naştere această afecţiune, însă mult timp s-a presupus că prin
teoria refluxului. Adică, în momentul în care fluxul de fluid trece prin interiorul trompelor către cavitatea peritoneală ia după sine şi ţesut din interiorul uterului, care, ulterior, se dezvoltă în altă parte.

Diagnosticarea acestei afecţiuni se realizează prin ecografie sau, cea mai certă metodă, prin laparoscopie.

O femeie poate suspiciona că are endometrioză dacă:
● durerile din zona pelvină au aceeaşi ciclicitate cu menstruaţia;
● are crampe severe în această perioadă;
● resimte durere în timpul actului sexual;
● prezintă hemoragii anormale (sânge în urină sau în scaun, sângerări vaginale înainte de menstruaţie).


CLASIFICAREA BOLII
"Afecţiunea se prezintă sub diferite forme, catalogate în funcţie de aria pe care o ocupă leziunile endometrice. Endometrioza poate fi limitată atunci când se dezvoltă sub forma unui chist, difuză sau diseminată dacă leziunile sunt răspândite pe o arie mai largă", precizează medicul consultat de Jurnalul de sănătate.
"Pentru paciente este mai bine ca leziunea să se dezvolte sub forma unui chist, deoarece, în cazul în care se intervine chirurgical, se elimină mai uşor."


FACTORI DE RISC
Există condiţii care favorizează dezvoltarea endometriozei. Astfel, printre factorii favorizanţi se numără durata menstrei peste o săptămână, apariţia primului ciclu menstrual la o vârstă mai mică de 12 ani, structura anormală a uterului, colului uterin sau a vaginului, perioada ciclului menstrual mai mare de 28 de zile.


INFERTILITATE
Medicul Cătălin Haiduc precizează că, aşa cum formele bolii sunt diferite, aşa se prezintă şi efectele acesteia asupra organismului.
"Una dintre cele mai serioase probleme este infertilitatea, incapacitatea pacientelor de a rămâne însărcinate. De asemenea, o altă proble­mă este legată de faptul că, în unele cazuri, pacienta nu are nici un fel de simptom, astfel încât afecţiunea rămâne nedepistată. De aceea, netrată la timp, boala poate provoca infertilitate.

În ceea ce priveşte tratamentul, acesta este, în general, chirurgical şi se realizează prin laparoscopie (procedură chirurgicală ce foloseşte un tub subţire, luminat, numit laparoscop, introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal, folosit pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne)."

De-a lungul timpului s-au căutat diverse metode de tratare a acestei afecţiuni. Una dintre soluţii ar fi tratamentele care suprimă activitatea ovariană. "Din păcate, de multe ori, efectele adverse ale tratamentului sunt mult mai grave, astfel încât, în anumite cazuri, nu se mai justifică."


ŞTIAŢI CĂ
● Endometrul este ţesutul care căptuşeşte uterul?
● Până de curând, boala a fost mai puţin diagnosticată, pentru că nu era bine cunoscută şi nici nu erau mijloace de investigaţie?
● Multă vreme s-a discutat dacă endometrioza e o afecţiune sau doar un sindrom?
● De obicei, endometrioza este o boală de lungă durată?

×
Subiecte în articol: endometrioza sănătatea femeii