x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Escherichia coli este şi bacteria hamburgerilor.

Escherichia coli este şi bacteria hamburgerilor.

de Agerpres    |    02 Iun 2011   •   14:35

Bacteria E. coli O140 izolata in fecalele pacientilor din Hamburg face parte din grupul tulpinilor E. coli enterohemoragice (ECEH, care provoaca sangerari ale intestinului), toate producatoare ale unei toxine denumite “shiga' si toate contaminand ocazional carnea prea putin sau deloc preparata. Cea mai cunoscuta si mai studiata din acest grup este cea numita E. coli O157:H7, supranumita bacteria hamburgerilor, noteaza joi ziarul El Pais.

Bacteriile din specia E. coli sunt cele care se gasesc in mod frecvent in intestinul oamenilor si al altor mamifere. Tulpinile O140 si O157:H7 sunt specifice intestinelor vacilor. Nu sunt patogene pentru vaci: sunt la fel de inofensive pentru ele cum sunt pentru noi tulpinile specific umane. Dar provoaca o infectie periculoasa cand schimba specia si ajung in intestinul omului. Pentru ca bacteriile sa faca aceasta cale, de la inofensive la periculoase, este nevoie de inteventia unor erori de manipulare a carnii, explica Alfonso Carrascosa, expert in microbiologia alimentelor la CSIC.
Originea este mereu fecala, de aceea carnea trebuie sa fi fost obligatoriu infectata in procesul de eviscerare, in general prin manipularea gresita de catre macelar; daca a fost putin gatita, sau daca se foloseste in alimente servite crude, bacteria poate ajunge din intestinul vacii in cel al omului. Bacteriile E. coli sunt foarte sensibile la caldura, inclusiv tulpinile enterohemoragice. Chiar si o carne deja infectata la macelarie este inofensiva daca este bine gatita, prajita sau fiarta. In schimb, carnea de vaca tocata din hamburgerii putin facuti, poate fi purtatoare de acesti agenti patogeni, asigura doctorul Carrascosa.
Dar ca un castravete sa fie contaminat este nevoie ca in procesul de manipulare sa intervina alte greseli, este de parere expertul. Cu bacteria O157:H7 s-a intamplat in doua ocazii in bucataria hotelurilor. In cazul in care carnea - prealabil contaminata la macelarie - se manipuleaza cruda pe masa din bucatarie, iar apoi se pregateste o salata fara ca masa sa fi fost curatata corespunzator, bacteriile din carne pot contamina alte preparate, precum castravetele care se serveste crud. Salatele sunt ultimele pregatite in bucataria restaurantelor, ceea ce pare un scenariu plauzibil, explica expertul.
Aproape toate focarele provocate de acesti agenti patogeni sunt cauzate de consumul de carne - de unde si denumirea de “bacteria hamburgerilor'. Cazurile de infestare directa a castravetilor sau a altor legume sunt foarte rare, spune el. “Exista unele precedente, adauga Carrascosa, si s-au inregistrat in Europa de Centrala ca urmare a bacteriei O140. Aceasta tulpina concreta care a generat focarul din Hamburg nu a fost detectata niciodata in Spania, nici la vaci nici la legume. Totul arata ca autoritatile sanitare ale orasul-land Hamburg s-au grabit sa emita o alerta dupa ce au detectat la castraveti o bacterie similara, care s-a dovedit ulterior ca nu este identica cu cea care provoaca simptomele pacientilor. Nimic nu releva ca la origine s-ar afla un agent patogen spaniol', conchide el.

×
Subiecte în articol: epidemie hamburger contaminare e.coli