x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Escherichia coli este şi bacteria hamburgerilor.

0
Autor: Agerpres 02 Iun 2011 - 14:35

Bacteria E. coli O140 izolata in fecalele pacientilor din Hamburg face parte din grupul tulpinilor E. coli enterohemoragice (ECEH, care provoaca sangerari ale intestinului), toate producatoare ale unei toxine denumite “shiga' si toate contaminand ocazional carnea prea putin sau deloc preparata. Cea mai cunoscuta si mai studiata din acest grup este cea numita E. coli O157:H7, supranumita bacteria hamburgerilor, noteaza joi ziarul El Pais.

Bacteriile din specia E. coli sunt cele care se gasesc in mod frecvent in intestinul oamenilor si al altor mamifere. Tulpinile O140 si O157:H7 sunt specifice intestinelor vacilor. Nu sunt patogene pentru vaci: sunt la fel de inofensive pentru ele cum sunt pentru noi tulpinile specific umane. Dar provoaca o infectie periculoasa cand schimba specia si ajung in intestinul omului. Pentru ca bacteriile sa faca aceasta cale, de la inofensive la periculoase, este nevoie de inteventia unor erori de manipulare a carnii, explica Alfonso Carrascosa, expert in microbiologia alimentelor la CSIC.
Originea este mereu fecala, de aceea carnea trebuie sa fi fost obligatoriu infectata in procesul de eviscerare, in general prin manipularea gresita de catre macelar; daca a fost putin gatita, sau daca se foloseste in alimente servite crude, bacteria poate ajunge din intestinul vacii in cel al omului. Bacteriile E. coli sunt foarte sensibile la caldura, inclusiv tulpinile enterohemoragice. Chiar si o carne deja infectata la macelarie este inofensiva daca este bine gatita, prajita sau fiarta. In schimb, carnea de vaca tocata din hamburgerii putin facuti, poate fi purtatoare de acesti agenti patogeni, asigura doctorul Carrascosa.
Dar ca un castravete sa fie contaminat este nevoie ca in procesul de manipulare sa intervina alte greseli, este de parere expertul. Cu bacteria O157:H7 s-a intamplat in doua ocazii in bucataria hotelurilor. In cazul in care carnea - prealabil contaminata la macelarie - se manipuleaza cruda pe masa din bucatarie, iar apoi se pregateste o salata fara ca masa sa fi fost curatata corespunzator, bacteriile din carne pot contamina alte preparate, precum castravetele care se serveste crud. Salatele sunt ultimele pregatite in bucataria restaurantelor, ceea ce pare un scenariu plauzibil, explica expertul.
Aproape toate focarele provocate de acesti agenti patogeni sunt cauzate de consumul de carne - de unde si denumirea de “bacteria hamburgerilor'. Cazurile de infestare directa a castravetilor sau a altor legume sunt foarte rare, spune el. “Exista unele precedente, adauga Carrascosa, si s-au inregistrat in Europa de Centrala ca urmare a bacteriei O140. Aceasta tulpina concreta care a generat focarul din Hamburg nu a fost detectata niciodata in Spania, nici la vaci nici la legume. Totul arata ca autoritatile sanitare ale orasul-land Hamburg s-au grabit sa emita o alerta dupa ce au detectat la castraveti o bacterie similara, care s-a dovedit ulterior ca nu este identica cu cea care provoaca simptomele pacientilor. Nimic nu releva ca la origine s-ar afla un agent patogen spaniol', conchide el.

Citeşte mai multe despre:   epidemie,   hamburger,   contaminare,   e.coli

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Top alimente cu cel mai mare aport de vitamina C

Top alimente cu cel mai mare aport de vitamina C
Nimeni nu a găsit încă rețeta construirii unui sistem imunitar puternic, din păcate. Dacă ar fi reușit, nu am mai fi avut cancer, sida, nici măcar o simplă răceală pe planetă. Organismul uman este o minune î...

10 motive de ce nu ai silueta pe care ți-o dorești deși nu mănânci mult

10 motive de ce nu ai silueta pe care ți-o dorești deși nu mănânci mult
Te chinui să slăbești, ești atent(ă) la ce mănânci, eventual faci și ceva mișcare dar kilogramele se încăpățânează să se țină scai de tine sau ești mai pufoasă decât ți-ai dori în anumite...

Atenție ! Utilizarea în exces a dezinfectantelor crește riscul de contactare a coronavirusului

Atenție ! Utilizarea în exces a dezinfectantelor crește riscul de contactare a coronavirusului
În timp ce spălatul mâinilor este cel mai indicat pentru a ține departe virușii și bacteriile, experții avertizează că utilizarea utilizarea în exces a dezinfectantelor poate crește riscul de...

Efectele lipsei somnului asupra sănătății

Efectele lipsei somnului asupra sănătății
Galerie Foto Banii nu dorm niciodată, spune Gordon Gekko în filmul Wall Street. Ideea pare extrem de atrăgătoare, mai ales că trăim într-o epocă în care cultura productivității este extrem de actuală. Mulți politicieni...

Ce trebuie să știm despre epidemia cu COVID-19. Explicațiile unui expert în Sindromul Respirator Acut (SARS)

Ce trebuie să știm despre epidemia cu COVID-19. Explicațiile unui expert în Sindromul Respirator Acut (SARS)
Întrucât există o explozie de informații, opinii și comentarii despre COVID-19 la nivel mondial, care se propagă mai ales pe internet și prin social media, este important ca oamenii să se bazeze pe fapte și info...

16 alimente bogate în magneziu. Ajută inclusiv împotriva celulitei dar nu numai

16 alimente bogate în magneziu. Ajută inclusiv împotriva celulitei dar nu numai
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru corpul uman. Este implicat în peste 600 de reacții celulare, de la sinteza proteinelor, metabolizarea glucidelor și lipidelor, transformarea caloriilor î...

Câte calorii conțin cele mai populare băuturi și cum facem cu alcoolul când vrem să slăbim

Câte calorii conțin cele mai populare băuturi și cum facem cu alcoolul când vrem să slăbim
Alcoolul îngrașă și favorizează apariția celulitei. Vă spun asta încă de la început ca să fiu liniștită că mi-am făcut datoria. :)) Dar nu obișnuiesc să fiu drastică și înțeleg plăcerile vieții. Do...

Top alimente care sunt bombe proteice deci fac minuni când vrei să slăbești

Top alimente care sunt bombe proteice deci fac minuni când vrei să slăbești
Am explicat de multe ori că proteinele te ajută să slăbești o dată pentru că organismul depune un efort mai mare ca să le descompună deci consumă mai multă energie și sunt mai sățioasă și, pe de altă...

Etichetarea populară „e nebun” cuprinde o paletă de boli

Etichetarea populară „e nebun” cuprinde o paletă de boli
Discuţia cu un medic psihiatru nu este o treabă uşoară, ci sofisticată. Specialistul în psihiatrie este pe teritoriul în care diagnosticul se pune scotocind cu vorbele ungherele psihicului pacientului. De...

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos
Fac parte dintre persoanele pentru care o siluetă frumoasă este importantă. Îmi plac lucrurile frumoase, în general. Dar, mai important de atât, este să-mi mențin corpul în stare cât mai bună cât mai mult...
Serviciul de email marketing furnizat de