x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Eu stiu sa inving osteoporoza

Eu stiu sa inving osteoporoza

09 Aug 2005   •   00:00
SANATATEA BUNICULUI
Exista moda si in medicina. O boala a dat din coate si a ajuns in randul celor mai comentate subiecte. O adevarata cleveteala generala s-a iscat in randul populatiei planetei la adresa osteoporozei. Exista cu adevarat un temei care sa justifice atentia acordata osteoporozei. Acest fenomen pagubos chiar isi face de cap, dar unii specialisti ridica a repros sprancenele, spunand ca tapajul cu privire la aceasta stare a sistemului osos este exagerata. Totusi, dupa menopauza, femeile se confrunta cu osteoporoza, iar barbatii abia dupa varsta de 62-64 de ani devin si ei clientii acestui fenomen care subrezeste scheletul uman.

Fracturi

Osteoporoza inseamna pierderea de substanta osoasa din sistemul osos al omului. Pierderea aceasta de substanta osoasa se inregistreaza in intreaga structura a osului, care poate fi asemanat cu un burete, existand si punti de legatura intre centrele puternic calcifiate. Explica subiectul osteoporozei doctorul Daniel Grigorie, directorul medical al Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon".

In osteoporoza, pacatoasa este situatia ca substanta osoasa pierduta nu mai poate fi pusa la loc, dar este foarte important ca prin diagnostic si tratament sa se franeze fenomenul osteoporotic.

Osteoporoza este vinovata de acele fracturi ciudate, aparute la oamenii cu o anume etate, care isi rup oasele la cele mai banale cazaturi, chiar la ei in casa. Oasele acestor oameni s-au fragilizat prin pierdere de masa osoasa generata de osteoporoza. Un singur examen depisteaza prezenta si stadiile osteoporozei, si anume masurarea densitatii osoase. Alte teste, cum ar fi cele vizand calcaiul, sunt mai putin revelatoare, ele sugerand doar existenta unui risc mai mare de instalare a osteoporozei.

Calciu si sport

Cel mai bine se poate lupta cu osteoporoza constituindu-ti inca din tinerete un sistem osos zdravan. Se stie un lucru cert: cladirea sistemului osos se face pana la 30 de ani si mai ales in perioada adolescentei. Doua metode stau la indemana adolescentului pentru a-si face o masa osoasa solida: sa-si administreze o cantitate suficienta de calciu si sa faca sport. Este important ca scheletul sa aiba mai multa substanta osoasa pentru a avea de unde sa piarda prin osteoporoza.

Stiinta moderna a stabilit fara echivoc faptul ca un om sanatos trebuie sa se alimenteze in fiecare zi cu un gram de calciu, si asta pentru a avea o balanta echilibrata de calciu. Din alimentatie, zilnic, se pot procura 400-500 de miligrame de calciu. Ei bine, pana la ratia obligatorie de 1.000 de miligrame de calciu pentru un adult trebuie inghitite din cutie 500 de miligrame de calciu.

A existat o vreme in care toata lumea vorbea de calciu efervescent. Ei bine, nu aceasta este forma cea mai indicata de supliment de calciu, fiindca forma de calciu lactic contine doar vreo 10% de calciu efectiv. Exista insa foarte multe preparate de calciu care trebuie inghitite zilnic, in special de femei. Caci, reamintim, femeile sunt cele mai vulnerabile la osteoporoza, mai ales dupa instalarea menopauzei.

DEXA

Trebuie subliniat faptul ca fixarea calciului se face numai in prezenta vitaminei D. Ei bine, omul sanatos, pentru o echilibrata balanta a calciului, trebuie sa-si administreze 400 de unitati de vitamina D. Si in aceasta privinta exista destule forme de vitamina D, ba chiar este de luat in considerare preparatul care contine atat calciu, cat si vitamina D.

In special dupa varsta de 50 de ani, femeile trebuie sa-si puna problema osteoporozei.

Sa consulte un medic si, daca acesta considera necesar, pacienta respectiva trebuie sa se supuna analizei de densitate osoasa (DEXA). Atragem atentia ca medicul este cel in masura a stabili necesitatea analizei de densitate osoasa, fiindca testul DEXA nu este ieftin, iar aparatura de masurare nu se afla pe toate cararile.

Daca analiza DEXA arata o fragilizare a structurii osoase, se trece la tratamentul impotriva osteoporozei. Cercetari recente facute de americani au stabilit o concluzie la prima vedere surprinzatoare. Mult criticatul parathormon produs de glandele paratiroide poate, in anumite conditii, ajuta la depunerea calciului in oase, atenuandu-se acuzatia ca parathormonul e vinovat tocmai de franarea asimilarii calciului. In clipa de fata insa, medicamentele pe baza de parathormoni sunt inca scumpe.

STUDII. Numeroase studii sustin ca menopauza precoce creste riscul de osteoporoza. Este considerata menopauza precoce, cand aceasta se instaleaza inainte de implinirea varstei de 50 de ani. Femeile suferinde de osteoporoza scad vizibil in inaltime si prezinta modificari majore ale arhitecturii sistemului osos.

ATENTIE FEMEI! Dumneavoastra, cele mai expuse la necazuri in sistemul osos din pricina actiunii nedorite a osteoporozei, sa nu credeti ca doar fracturile la mana sau la picioare sunt consecinte ale pierderii de structura osoasa! Este adevarat ca multe dintre fracturile care ajung in sectiile de ortopedie sunt cauzate de osteoporoza. Dar osteoporoza mai actioneaza banditeste intr-o parte a organismului. Osteoporoza fragilizeaza si coloana vertebrala. Asa ca dragele noastre femei, ca sa nu spunem sefele noastre cu indreptatire, simt adesea precum o lovitura fulgeratoare de cutit in spate cand se apleaca sa ridice un borcan cu muraturi. Ei bine, ele au suferit o mica fractura sau o mica fisura la una dintre vertebrele dorsale si vinovata este tot osteoporoza. Ce sa mai vorbim de marea pacoste cazuta pe capul unor oameni in varsta cand isi fractureaza capul femurului si ruptura la sold ii poate tintui pentru totdeauna in pat.

FITOTERAPIE. Pentru prevenirea osteoporozei si incetinirea evolutiei ei, medicina traditionala recomanda unele plante (coada-calului, lucerna, lemnul-dulce, nalba). Acestea pot fi folosite zilnic sub forma de ceai (o lingura din respectiva planta la un pahar cu apa). Pentru intarirea oaselor sunt recomandate si tincturile din aceste plante, care se gasesc la plafar.
×