x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Eveniment - Congresul Societatii Europene de Oncologie

Eveniment - Congresul Societatii Europene de Oncologie

de Steluta Indrei    |    06 Oct 2006   •   00:00
Eveniment - Congresul Societatii Europene de Oncologie

Mii de europeni bolnavi de cancer mor in fiecare an din cauza lipsei de ingrijiri medicale, avertizeaza specialistii prezenti la Congresul Societatii Europene de Oncologie.

Cancerul ataca Europa

Mii de europeni bolnavi de cancer mor in fiecare an din cauza lipsei de ingrijiri medicale, avertizeaza specialistii prezenti la Congresul Societatii Europene de Oncologie.

In Europa, numarul bolnavilor de cancer este in crestere. Mai mult decat atat, un pacient din patru suferind de cancer moare din cauza faptului ca nu primeste ingrijiri medicale de calitate. In tara noastra, situatia celor 360.000 de bolnavi de cancer nu este deloc favorabila, mai ales dupa desfiintarea oncologiei prin ordinul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, masura care pune in pericol desfasurarea programelor nationale de oncologie.

AVERTISMENT. Oncologia, specialitatea medicala pe care ministrul Nicolaescu a desfiintat-o pe motiv ca trebuie sa ne aliniem la normele europene, este recunoscuta ca atare in... Europa. Dovada: Congresul Societatii Europene de Oncologie, care se desfasoara saptamana aceasta si care reuneste la Istanbul peste 10.500 de medici oncologi, cercetatori, reprezentanti ai industriei farmaceutice si ai organizatiilor nonguvernamentale.

Potrivit unui studiu realizat in premiera in Europa si prezentat la acest congres, bolnavii de cancer nu beneficiaza de tratament corespunzator in toate tarile europene si nu au acces la tratament. In plus, studiul avertizeaza ca medicii nu beneficiaza de aceeasi formare in oncologie. "Este inacceptabil!", a exclamat dr. Gordon McVie, oncolog si consultant la Institutul European de Oncologie. "Aceste diferente intre tari costa viata bolnavilor de cancer", a continuat el. Conform datelor oficiale, daca bolnavii de cancer ar beneficia in mod egal de tratamente moderne, de ingrijiri medicale de calitate, acordate de specialisti in oncologie, numarul deceselor ar scadea semnificativ. Dr. Hakan Mellstedt, presedintele Societatii Europene de Oncologie, si-a exprimat convingerea ca bolnavii cu cancer au mai multe sanse de supravietuire daca sunt tratati de medici oncologi, in centre specializate. Potrivit dr. Mellstedt, calitatea serviciilor medicale nu depinde in totalitate de costurile financiare. Tari mai putin bogate precum Polonia sau Estonia, dar care au centre specializate si medici oncologi, reusesc sa furnizeze servicii medicale corespunzatoare.

×