x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Evitaţi goana după cadouri!

Evitaţi goana după cadouri!

de Steluta Indrei    |    20 Dec 2011   •   21:00
Evitaţi goana după cadouri!

In fiecare an, acelasi scenariu: febra cum­paraturilor ne pune pe jar inainte de Craciun. Alergam prin magazine impinsi de un singur gand: 'Ce cadouri sa le cumpar celor dragi?'. Din start pornim de la o idee gresita, spune psihologul Ioana Panculescu de la clinica Control Med. Pentru ca sentimentul de bucurie depinde mai ales de modul in care oferim cadourile si mai putin de obiectele cumparate. Gestul de a darui nu are nici o semnificatie daca nu este insotit de cateva cuvinte si de o imbratisare. Vorbele sincere 'iti dau acest lucru pentru ca te iubesc', alaturi de o imbratisare, au un efect miraculos. Indiferent de ce contine cadoul, vorbele spuse din suflet in momentul imbratisarii constituie cel mai pretios cadou.

Din pacate, alergam prin magazine dupa cadouri, le cumparam si le impartim tot pe fuga. Bine ar fi sa ne oprim putin cand cumparam un cadou si sa ne intrebam de ce dorim sa cumparam obiectul respectiv si ce semnificatie are pentru persoana careia i-l oferim. Un obiect cu valoare sentimentala poate aduce mult mai multa bucurie decat un obiect oarecare, costisitor sau nu, dar fara nici o legatura cu persoana careia ii este destinat. De exemplu, iubitul sau iubita va fi mai incantat(a) cand va primi o rama cu fotografia de la prima intalnire decat daca va primi un simplu pulover sau un parfum, doar pentru ca asa se obisnuieste de Craciun sau din obligatie.

Cat despre copii, Craciunul este sarbatoarea lor. Ei sunt primii care il asteapta pe Mosul. Fac liste de cadouri, isi exprima dorintele. Iata de ce parintii trebuie sa trateze cu atentie scrisorile catre Mos Craciun. Dar asta nu inseamna ca sunt obligati sa cumpere tot ce se afla pe lista. Este bine sa aleaga un obiect sau doua si sa ii explice copilului de ce nu poate primi chiar tot ce isi doreste. Psihologul Ioana Panculescu le recomanda parintilor sa lase deoparte pragmatismul cand cumpara cadouri pentru copii. Sunt parinti pentru care Mos Craciun devine un mijloc de a mai scapa de o grija, de a imbina utilul cu placutul. Multi gandesc: 'De ce ar mai avea nevoie copilul? De sosete, caciula, manusi, pulover. Foarte bine, i le fac cadou de Craciun'. Un astfel de cadou util este o dezamagire pentru copil. Mult mai mult il bucura pe copil o jucarie sau o ciocolata decat un fular.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei