x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fără dureri de spate în maşină.

Fără dureri de spate în maşină.

de Steluta Indrei    |    13 Iun 2011   •   21:00
Fără dureri de spate în maşină.

Durerile de spate nu va dau pace nici in masina? Trepidatiile automobilului, franele, ac­celerarile sunt forte care ac­tio­neaza asupra corpului cand va aflati la volan. Mentinerea picioarelor pe pe­dale este obositoare. Pedalele nu sustin si nu echilibreaza partea inferioara a corpului la fel de bine ca atunci cand stam pe scaun. In plus, concentrarea atentiei asupra traficului si sofatul cu viteza tensioneaza tot corpul. Toate acestea duc la aparitia durerilor de spa­­te. Va propunem o serie de exercitii care va vor ajuta sa calatoriti cu zam­be­tul pe buze si sa nu amanati plecarea in concediu din cauza unei crize de lombosciatica.

De la sale pana in varful degetelor
Sindromul de lombosciatica se manifesta prin dureri acute in zona lombara. Specifica lombosciaticii este durerea care iradiaza din zona fesiera de-a lungul membrului inferior pana in varful degetului mare sau al celui mic. Durerea apare din cauza unei hernii de disc la nivelul coloanei lombare, ceea ce irita radacinile nervului sciatic. Statul prelungit in sezut, cum se intampla, de exemplu, in cazul parcurgerii unui traseu lung cu masina, poa­te declansa o criza de lombosciatica. Pentru a preveni aceasta problema, urcati in masina cu 10-15 minute inainte de a porni la drum si efectuati urmatorul exercitiu in parcare.

Exercitiu: cu spatele drept, stati picior peste picior, cu glezna peste genunchiul opus. Relaxa­ti-va si mentineti aceasta pozitie timp de un minut. Repetati exercitiul cu celalalt picior. Efectuati 10-15 miscari de acest gen. Nu ezitati sa reluati acest exercitiu ori de cate ori faceti o pauza pe parcursul traseului. Chiar este indicat sa luati o pauza cand simtiti ca incepe durerea de spate.

La destinatie
Chiar daca durerile de spate nu apar cand va aflati la volan, este posibil ca acestea sa se instaleze imediat ce ajungeti la destinatie. Iata un exercitiu simplu pe care il puteti efectua la cobo­ra­rea din masina pentru relaxarea musculaturii spa­telui.

Exercitiu: sprijiniti-va un picior pe una dintre rotile masinii si tineti mana opusa pe genunchiul indoit. Rasuciti trunchiul spre piciorul sprijinit pe roata si duceti cealalta mana spre sol. Repetati exercitiul si cu celalalt picior. Efectuati 10-15 repetari.

Tensiuni la nivelul gatului
Durerile de ceafa sunt provocate de cele mai multe ori din cauza pozitiei necorespunzatoare a scaunului fata de volan. Daca scaunul se afla departe de volan, conducatorul auto este obligat sa intinda mainile, ceea ce creeaza tensiune la nivelul cefei. Adoptati o atitudi­ne mai putin sportiva la volan in favoa­rea uneia confortabile, astfel incat bratele sa nu fie intinse, ci usor indoite.

Exercitiu: efectuati rotiri ample ale capului (10 repetari), apoi mentineti ca­pul aplecat, pe rand, cateva secunde, in stanga, in fata, in dreapta si spre spa­te (10 repetari). Faceti exercitiile de fiecare data cand luati o pauza pe tra­seu ori cand opriti la semafor. Nu efectuati aceste miscari in timpul mersului.

Scaunul, aproape de volan
Tot din cauza indepartarii la maximum a scaunului fata de volan, condu­catorul auto este obligat sa apese pedalele cu varfurile picioarelor. Atunci nu este de mirare ca fiecare miscare de apasare a franei sau a acceleratiei este resimtita la nivelul spatelui printr-o scurta durere. Tocmai de aceea persoanele predispuse la dureri de sale trebuie sa-si regleze scaunul in raport cu volanul intr-o pozitie cat mai
confortabila.
De asemenea, femeile sunt sfatuite sa nu se urce la volan cu pantofi cu toc. Este bine sa pastreze in masina o pereche de pantofi sport pe care sa-i foloseasca numai la sofat.

Exercitiu: stati in masina pe scau­nul din dreapta, cu spatele drept, spri­ji­niti-va de spatar, ridicati sezutul si in­tindeti bine picioarele, astfel incat sa atingeti cu calcaiele podeaua. Men­ti­neti aceasta pozitie cateva se­cunde si apoi relaxati-va. Repetati exercitiul de 10-15 ori.

Sfaturi
n) Cand faceti un popas, plimbati-va cel putin 10 minute. Relaxati-va musculatura scuturand din cand in cand picioarele in timpul plimbarii.
n) Puneti o pernita sau un prosop rulat intre spatar si zona lombara in timp ce conduceti sau reglati corespun­zator pernita inclusa in partea de jos a spatarului, in cazul in care scaunul ma­sinii este prevazut cu aceasta dotare.
n) Mentineti zona pelviana la acelasi nivel cu ge­nunchii, pentru a sta cat mai confortabil la volan.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei