x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fara teama la dentist

Fara teama la dentist

16 Mai 2005   •   00:00

  • de Dr. ION NICOLESCU
    Asistent universitar, medic primar chirurgie oro-maxilo-faciala doctor in stiinte medicale
    Clinica Dent Estet
  • LA STOMATOLOG
  • Sedarea in cabinetul stomatologic este o metoda care transforma un eveniment stresant intr-o adevarata relaxare.

    Sedarea este o metoda sigura, dozele administrate nefiind toxice.

    Pacientul nu-si aminteste zgomotele, mirosurile sau manevrele neplacute din timpul tratamentului.

    Tratamentele complexe (extractii multiple sau dificile, proceduri periodontale, introducerea de implanturi), care altfel ar necesita numeroase sedinte, pot fi efectuate intr-una singura.

    Anestezia locala se instaleaza mai usor si efectul este prelungit.

    Senzatia de oboseala din timpul sedintelor prelungite dispare. Este mult redus riscul aparitiei "lesinului" in scaunul stomatologic.

    Cei mai multi dintre pacientii care nu isi pot trata dantura din cauza unui reflex de voma exagerat pot fi tratati sub sedare.

    Sedarea poate fi realizata prin doua metode:
  • Inhalosedarea. Pacientul inspira pe toata durata procedurii un amestec de oxigen si gaz anestezic prin intermediul unei masti nazale. Metoda este contraindicata in cazul pacientilor care nu suporta masca si a celor care sufera de unele afectiuni respiratorii sau cardiace;
  • Sedarea intravenoasa. Substanta sedativa este administrata continuu printr-un cateter foarte subtire, care este introdus intr-o vena de la nivelul bratului. Metoda este contraindicata pacientilor care au "fobie de ac". Ea asigura o amnezie de mai buna calitate (sansa ca pacientul sa nu-si aminteasca tratamentul este mai mare) decat prin inhalosedare.

    Sedarea este indicata in cazul pacientilor:
  • cu teama de dentist;
  • care au avut experiente traumatizante in cabinetul stomatologic;
  • la care anestezia locala se instaleaza greu;
  • cu reflex de voma accentuat;
  • cu dinti foarte sensibili;
  • care necesita interventii ample;
  • care isi pierd frecvent cunostinta in scaunul stomatologic;
  • care nu suporta zgomotele sau mirosurile din cabinetul dentar.

    Sedarea nu inlocuieste anestezia locala, dar pacientul sedat nu mai percepe efectuarea acesteia ca pe un eveniment neplacut. Sedarea asigura senzatia de "bine", somnul, disparitia fricii, reducerea reflexului de voma, lipsa amintirilor, iar anestezia locala asigura lipsa durerii.

    Pacientul isi pastreaza cunostinta, dar se afla intr-o stare de relaxare profunda (somn superficial), astfel incat poate reactiona corect la stimulii verbali. Nu exista pericolul asfixiei sau al aspirarii corpilor straini. Starea pacientului este supravegheata in permanenta de medic.

    Durata sedarii este variabila, in functie de durata procedurii (1-6 ore). La plecarea din cabinet, pacientul trebuie insotit la domiciliu. Deoarece efectul sedativului persista cateva ore dupa tratament, in ziua respectiva, pacientul nu poate conduce masina. A doua zi, pacientul isi poate desfasura normal activitatile zilnice.

    Dupa experienta unui tratament stomatologic sub sedare, pacientul revine in cabinet fara "teama de dentist".

    STIRI
    AFECTIUNI. Cariile si lipsa unor dinti creeaza nu numai neplaceri de natura estetica, ci si probleme de sanatate. Astfel, unele gastrite si disfunctii intestinale au uneori si o cauza de natura stomatologica. Alimentele mestecate necorespunzator actioneaza nefavorabil asupra tubului gastro-intestinal si sunt digerate de asemenea mai greu. Cercetatorii de la Universitatea Harvard (SUA) au demonstrat ca persoanele care sufera de afectiuni stomatologice iau din alimente mai putina vitamina E si mai mult colesterol si grasimi, fiind mai predispuse la obezitate sau boli cardiovasculare.

    REGULI. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au stabilit principalele directii in profilaxia bolilor stomatologice. Acestea sunt alimentatia rationala, igiena cavitatii bucale si folosirea preparatelor pe baza de fluor. In ceea ce priveste alimentatia, trebuie controlata foarte bine cantitatea de carbohidrati si zaharuri consumate. Produsele bogate in carbohidrati si zaharuri au o influenta negativa nu numai asupra dintilor, ci si asupra organismului. Potrivit OMS, aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la aceste produse, ci numai sa scadem consumul lor pana la nivelul optim.

    ZAMBET. Reclamele la pastele de dinti promoveaza un zambet stralucitor si dinti cat mai albi. Sunt multe persoane care sufera din cauza dintilor ingalbeniti. Studii recente ale cercetatorilor americani au aratat insa ca dintii ingalbeniti nu sunt intotdeauna semnul unei afectiuni stomatologice. Exista persoane care se nasc cu dintii mai galbeni. Acestia sunt mai rezistenti decat cei albi. In aceste cazuri, cercetatorii considera ca albirea dintilor numai de dragul unui zambet poate dauna smaltului.

    RECOMANDARI. Stomatologii ne recomanda ca dimineata si seara, dupa ce ne-am spalat pe dinti, sa clatim bine periuta. Este indicat de asemenea ca dimineata sa folosim o periuta, iar seara alta. Bacteriile rezista foarte mult timp pe periuta umeda si nu mor decat dupa 24 de ore, cand aceasta s-a uscat foarte bine. De asemenea, dimineata trebuie sa folosim o periuta cu peri mai moi, in vreme ce seara – una cu peri aspri. Medicii ne sfatuiesc sa ne spalam dupa fiecare masa, pasta de dinti insa trebuie sa folosim doar dimineata si seara. In restul zilei ne putem limita la periajul dintilor numai cu apa.

    TENDINTE. Aproape un milion de adulti din Statele Unite ale Americii si Canada poarta aparate dentare, conform Asociatiei Americane a Stomatologilor. Numarul adultilor care apeleaza la aceasta metoda pentru a-si indrepta dintii este in continua crestere, conform aceleiasi surse. Ofertele producatorilor de astfel de produse sunt mult mai variate, iar profiturile mai mari. Majoritatea americanilor si canadienilor apeleaza la aparate realizate din portelan, care, desi mai scumpe, sunt mult mai estetice decat cele metalice.

    FITOTERAPIE. In faza de inceput a abceselor dentare, fitoterapia recomanda plantele cu proprietati antiseptice, cum sunt musetelul, coada-soricelului, salvia. Din aceste plante se pregateste o infuzie pentru calmarea durerilor provocate de abcese. Cu infuzia calduta se face gargara de cateva ori pe zi. In faza acuta a abceselor sunt recomandate infuziile din plante cu proprietati antiinflamatoare si cicatrizante. In acest sens, rezultate foarte bune dau florile si frunzele de nalba, radacinile de tataneasa si florile de sunatoare.
  • ×
    Subiecte în articol: pacientul sedarea