x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fitoterapie - Ardeiul iute creste pofta de mancare

Fitoterapie - Ardeiul iute creste pofta de mancare

26 Iun 2004   •   00:00

Toate varietatile de ardei (gogosarul, ardeiul gras, ardeiul iute, ardeiul lung, ardeiul cireasa) au un continut remarcabil in vitamine.

STELUTA INDREI

Cel mai important din punct de vedere medical este ardeiul iute.

Cercetatorul Szent Gyorgy a fost rasplatit cu Premiul Nobel pentru obtinerea in premiera a vitaminei C din ardeiul iute. Originar din America de Sud si Centrala, ardeiul a fost adus in Europa in secolul al XVI-lea, fiind o leguma importanta pentru sanatate. In Romania se cultiva peste 15.000 de hectare cu toate soiurile de ardei.

RECOMANDARI. Ardeiul iute contine o substanta iritanta, revulsiva: capsicina. Datorita acesteia, ardeiul iute stimuleaza digestia persoanelor care nu au pofta de mancare. Insa este contraindicat celor care sufera de gastrite, ulcere, hemoroizi si alte afectiuni pe care le agraveaza. Medicul Ovidiu Bojor consemneaza in volumul "Pledoarie pentru viata lunga": "Foarte interesanta este recomandarea pentru persoanele care vor sa se dezobisnuiasca de consumul bauturilor alcoolice, tinctura de ardei iute putand fi aplicata in cure de dezalcoolizare, cand apare nevoia de a bea". Datorita proprietatilor iritante, ardeiul iute mai poate fi utilizat contra durerilor reumatismale, crampelor musculare, entorselor sau lumbago. Tinctura de ardei iute are efecte benefice si in cosmetica pentru tonifierea capilara. Prin frictiuni energice, circulatia sangvina este stimulata si se produce irigarea mai buna la nivelul radacinii firului de par.

UTILIZARE. Toate sortimentele de ardei pot fi consumate ca atare. Pentru combaterea oboselii corzilor vocale se face gargara cu decoct preparat din 1-2 ardei iuti la 100 de mililitri de apa. Contra anginei se aplica pe gat ardei iute maruntit si incalzit.

Tinctura care se ia in curele de dezalcoolizare se prepara din 20 de grame de ardei iuti care se macereaza 7-8 zile in 100 de mililitri de alcool. Din aceasta tinctura se pun cateva picaturi intr-un ceai amar care se bea in locul bauturilor alcoolice. Pentru combaterea durerilor se folosesc comprese cu aceeasi tinctura de ardei iute.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ardei iute ardeiul