x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Frigiderul si mana dreapta

Frigiderul si mana dreapta

14 Iun 2004   •   00:00

Iata ca timpul calduros devine rai pentru virusi, microbi, pentru ciuperci. Ei bine, germenii acestia patogeni pornesc asaltul asupra organismului omenesc.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

O miza a agresiunii lor este tubul digestiv. Cum ii putem tine la respect? Dintre masurile de luat in considerare sunt doua: pastrarea in conditii corespunzatoare a alimentelor si spalarea mainilor. Putini stiu ca temperaturile din frigider trebuie sa fie 4 grade, fiindca la aceasta temperatura germenii sunt inhibati in a se multiplica.

O alta capcana este branza luata de negustor cu mana, fara ca ea sa fie acoperita de o manusa. Mana goala poate fi purtatoare de stafilococ si branza manevrata neigienic devine cuibar pentru acest germene patogen, cel ce mananca branza se infecteaza cu stafilococ, microbul ajunge in intestinul subtire si provoaca febra de 38-39 de grade, varsaturi, scaune apoase repetate. De aceea cumparatorii trebuie sa-i ceara vanzatorului sa nu apuce cu mana goala alimentele, sa foloseasca o manusa, impiedicand infectarea nu numai cu stafilococ, ci si cu salmonella sau alti germeni ai dizenteriei.

O alta precautie se refera la legume, ele trebuie spalate cu jet puternic de apa fiindca pot ascunde oua de paraziti. Un alt pacat il reprezinta mainile murdare, lesne putem inghiti sau introduce in nas germenii luati din mediu. Trebuie sa ne spalam cat mai des pe maini, mai ales in timpul caldurilor, dar sa nu se uite si de spalarea constiincioasa a dintilor. De exemplu, stafilococul se aciueaza cel mai des in nas, in parul de pe cap si in zona anala. Exista numeroase cai de a se muta de la o persoana la alta. Iata ce se poate intampla la scoala, dar nu numai. Un elev se duce la WC, el este dreptaci, se sterge cu hartie igienica folosind dreapta si, cand se spala pe maini, deschide robinetul tot cu mana dreapta, umpland robinetul cu microbi, pe care ii "achizitioneaza" urmatorul scolar care deschide si el robinetul. De aceea dreptacii sa deschida robinetul de la chiuveta cu mana stanga dupa ce s-au folosit de mana dreapta la WC.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă măna