x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fructe şi legume care ne apără de soare.

Fructe şi legume care ne apără de soare.

de Steluta Indrei    |    14 Iun 2011   •   21:00
Fructe şi legume care ne apără de soare.

Cremele fotoprotectoare nu sunt singurele solutii pe care le avem la dispozitie pentru a ne apara pielea de soare. Legumele si fructele colorate – morcovi, rosii, spanac, cirese, piersici, caise, pepeni - ne protejeaza pielea din interior impotriva efectelor nocive ale ultravioletelor. De ce c­o­lorate? Pentru ca protectia solara este asigurata de carotenoizi, substante antioxidante care confera fructelor si legumelor nuantele de galben-portocaliu, rosu si verde.

Potrivit unor studii elaborate in cadrul Institutului national de cer­cetare din Franta (INSERM), substantele din familia carotenoizilor cresc productia de melanina, pigmentul din piele. Or, razele ultraviolete duc la bronzarea pielii, activand productia de melanina. Dar in acelasi timp ultravioletele antreneaza inmultirea radicalilor liberi de la ni­ve­lul celulelor pielii. De aici rezulta doua riscuri: imbatranirea prematura a pielii si, mai grav, cancerul de piele. Dupa cum sustine profesorul Jean-Pier­re Césarini, coordonatorul studiilor din cadrul INSERM, cand orga­nismul beneficiaza de un aport crescut de carotenoizi, productia de mela­ni­na este stimulata din interior. In acest fel, pielea devine mai inchisa la cu­loare si mai rezistenta in fata efectelor nedorite ale razelor ultraviolete.

Cele mai bune surse de ca­ro­tenoide sunt legumele intens colorate (morcovii, rosiile, spanacul) si delicioasele fructe de sezon (ciresele, capsunile, caisele, piersicile, pepenii). Medicii ne sfatuiesc sa mancam mai ales crude aceste legume si fructe, deoarece prin prepararea termica se pierd din calitatile benefice ale carotenoizilor. Iata cateva exemple bune de urmat in aceasta vara daca ne dorim un bronz sanatos si de durata. Un pahar (250-300 ml) de suc de morcovi sau de rosii – baut zilnic – creste cu 29% productia de melanina, pigmentul supranumit si filtrul natural al pielii contra ultravioletelor. O portie de aproximativ 250 de grame de cirese sau o felie mare de pepene ne asigura zilnic aportul de carotenoizi necesari pentru protectia pielii de soare si combaterea radicalilor liberi.

Alte substante antioxidante care se gasesc din belsug in fructele si le­gu­mele de vara sunt vitaminele C si E. Potrivit profesorului Jean-Pierre Cé­sarini, carotenoizii (precursori ai vi­taminei A), vitaminele C si E alcatu­iesc un adevarat cocteil eficient impotriva radicalilor liberi care duc la imbatranirea pielii. Beneficiem de acest cocteil daca includem in me­niul zilnic 200 de grame de spanac sau de rosii, iar la desert: capsuni, caise, piersici.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei