x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fructele se mănâncă dimineaţa şi cu coajă

Fructele se mănâncă dimineaţa şi cu coajă

de Florin Condurateanu    |    25 Noi 2011   •   21:00
Fructele se mănâncă dimineaţa şi cu coajă

Se pricepe toata lumea la regimul alimentar. Orice baba, taximetrist sau ridicator de haltere recomanda o lista cu alimente care nu ingrasa. In realitate, dieta este o treaba decisiva pentru sanatate. E meseria unor medici nutritionisti. Regimul alimentar nu poate fi indicat lautareste, de toti priceputii in ghilimele. Iata, totusi, niste prescriptii in vederea mentine­rii in limitele unei greutati sanatoase si a unui confort al organismului, care sa indeparteze intalnirea cu bolile.

Un om gras trebuie sa parcurga doua etape, prima faza de pierdere din greutatea in surplus si a doua etapa mentinerea in limitele unei greutati potrivite. E important sa respecti cat mai constiincios o lista cu alimente interzise. Pe prima pozitie a alimentelor de care e cazul sa fugi mancand pamantul se afla zaharul si dulciurile rafinate. Exista si pozitia a doua pe lista neagra pentru grasi, ocupata de painea alba. Ea e facuta din bobul de grau rafinat care contine mult amidon, care este un zahar. Colac peste pupaza, in painea alba se afla si multe E-uri, aditivi si multa chimie poluanta a orga­nismului. E mai bine sa mananci paine integrala, cu calorii mai putine si cu tarate si fibre, utile pentru scaun.

De evitat sunt si fainoasele, deoarece ele sunt doldora de amidon. Cartoful te ingrasa. Daca e si prajit se adauga la caloriile lui si caloriile din uleiul prajit. Daca vrei cu in­capatanare cartofi prajiti, ma­nanca-i cu o salata, nu cu o friptura. Friptura merge alaturi de o salata sau de alte garnituri. Pe scurt: friptura cu cartofi prajiti inseamna dinamita. Cartoful este acceptabil doar copt in coaja. Orezul e bun, dar nedecorticat. Si nu orez alb, ci orez gri. Orezul cu coaja impiedica prin fibre absorbtia amidonului ce aduce multe calorii. Fructele au si coaja, dar si ceva zaharuri. Coaja limiteaza actiunea zaharului. De aceea fructele se mananca cu coaja, de regula di­mineata, pe stomacul gol si, eventual, intre mese. Nu manca fructe la desert, dupa masa. Se pot manca fructe si seara, dar fructe bogate in vitamina C, cum sunt citricele, caci ele sunt energizante si nu te invita la somn. Atentie! Alcoolul ingrasa. Cafeaua si ceaiul negru sau verde stimuleaza secretia de insulina, asa ca se vor consuma cu masura. Iar laptele e bine sa fie degresat.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei