x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fructele şi legumele, surse naturale de sănătate

Fructele şi legumele, surse naturale de sănătate

de Carmen Plesa    |    14 Apr 2011   •   20:27

Vişinele conţin o substanţă care reduce inflamaţiile şi protejează inima, broccoli stimulează sistemul imunitar şi curăţă plămânii de bacterii, iar sucurile naturale de fructe reduc riscul apariţiei tumorilor. Noi cercetări ştiinţifice arată cât de importante sunt fructele şi legumele pentru sănătate, încă un motiv pentru a vă „împrieteni” cu ele la masă.

Cercetătorii americani de la Universitatea Michigan au arătat, pe parcursul a trei studii ale căror rezultate au fost de curând făcute publice, că vişinele, consumate sub formă de suc, piure, proaspete sau congelate, sunt foarte bune pentru sănătatea inimii.

Unul dintre studii a demonstrat că inflamaţiile s-au redus la persoa­ne­le care au consumat zilnic, timp de patru săptămâni, câte 236 de ml de suc de vişine. Un al doilea studiu a arătat că vişinele uscate sub formă de pudră, cu care au fost hrăniţi şoarecii în laborator, au dus la îm­bunătăţiri cardiovasculare şi la scă­derea aşa-numitului colesterol rău. Benefiiciile pe care le aduc vi­şi­nele inimii se datorează unui compus din fructe, numit antocianină, cel care dă şi culoarea puternică a acestor fructe.

Acelaşi compus se gă­seşte în afine, care s-a demonstrat că sunt la fel de sănătoase pentru inimă, dar şi în mure, pieliţa strugurilor şi vinete.

Un al treilea studiu care a avut ca subiect vişinele a arătat că cei care consumă 30 de grame din aceste fructe uscate, pe zi, beneficiază de efectele stimulatoare ale antioxi­dan­ţilor şi fitochimicalelor pe care le conţin. De asemenea, 60 de cercetări conduse de specialiştii de la Universitatea din California de-a lungul a cinci ani au arătat că sucul 100% na­tural de fructe proaspete, consumat zilnic, asigură sănătatea sistemului cardiovascular şi previne apariţia tumorilor. Cele mai recomandate sucuri sunt cele de mere, citrice, afine, struguri şi rodii.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, din Baltimore, au arătat şi ei, în urma unui studiu, că broccoli conţine o substanţă care ajută sistemul imunitar să cureţe bacteriile dăunătoare din plămâni. Sulforanul care se găseşte în broccoli ar putea fi folosit de acum în tratamentul celor care suferă de cancer pulmonar, care sunt afectaţi de emfizem, bronşite sau alte afecţiuni ale sistemului respirator.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei