x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Furtuna dezlantuita in vasele creierului

Furtuna dezlantuita in vasele creierului

09 Mai 2006   •   00:00

Infundarea vaselor spre creier este o pacoste teribila, care lasa in urma morti si multi oameni paralizati, dorindu-si sfarsitul care nu mai vine, iar ei sunt intorsi cu cearsaful de familie.

Infundarea vaselor spre creier este o pacoste teribila, care lasa in urma morti si multi oameni paralizati, dorindu-si sfarsitul care nu mai vine, iar ei sunt intorsi cu cearsaful de familie, fiindca neirigarea creierului i-a sortit la nemiscare. In Romania, cel mai mult se moare de accident vascular cerebral, dar si in Europa Occidentala, ca si in bogata America, accidentul pe vasele creierului face ravagii. Cand din pricina unui cheag nu mai ajunge destul sange cu oxigen la creier, o teribila furtuna se declanseaza in tot organismul, fiindca este in suferinta chiar guvernul corpului omenesc, si anume creierul.

Centrul de comanda

Centrul de comanda numit creier trebuie sa primeasca cele mai importante si substantiale resurse ale organismului. Astfel, creierul, desi reprezinta doar 2% din greutatea corpului omenesc, primeste insa 23% din cantitatea de oxigen ce alimenteaza organismul. Si o alta masura a importantei creierului: desi in greutate de doar 2% din corpul omenesc, creierul consuma 60% din glucoza fabricata de ficat, acea glucoza ce este principala resursa de energie.

Un alt parametru vine sa certifice grija intregului organism pentru ca la creier sa ajunga cele mai pretioase materii prime. Creierul, cel cu greutate mica, cu volum nu cine stie ce, primeste totusi 16% din sangele vehiculat de inima. Ei bine, daca se produce o ingustare grava a vaselor care duc sange la creier sau, si mai grav, daca un cheag astupa alimentarea cu sange a creierului, o zona importanta din acesta este deteriorata prin neirigarea cu sange si intervine moartea sau cumplita paralizie a unei jumatati din corp sau chiar a intregului corp. Pentru a debloca barajul ce impiedica o parte din sange sa ajunga la creier, medicii neurologi duc o batalie crancena si cu boala, dar si cu timpul. Este o cursa vijelioasa contra cronometru, fiindca trebuie intervenit mai repede, in maximum-maximorum trei ore de la producerea accidentului vascular cerebral, timp mult mai putin decat in cazul atacurilor de inima, in care limita maxima de actiune este de sase ore. Si cu toate acestea se castiga destule batalii cu accidentul din vasele creierului. Dupa accidente cerebro-vasculare, o serie de bolnavi isi recupereaza infirmitatile.

Accident ischemic sau hemoragic

Dupa ce a explicat toate acestea, academicianul prof. dr. Constantin Popa da si alte detalii privitoare la accidentul vascular cerebral. Sangele spre creier este circulat prin doua carotide din zona gatului si prin doua vase de o parte si de alta a coloanei cervicale. Principalele autostrazi de irigare a creierului sunt insa cele doua carotide. Toate aceste patru vase se unesc intr-un poligon Wilson, un inel care strange tot sangele venit spre creier si care poate compensa alimentarea sangvina cand unul din vasele spre creier s-a infundat. Dar aceasta compensare prin poligonul de la baza creierului se realizeaza numai la unii oameni si atunci cand astuparea vasului nu este brusca, ci acumulata in timp.

Bolile vasculare cerebrale sunt de doua categorii. Cea mai intalnita, in 80% din accidente, este boala ischemica, cand se astupa un vas carotidian prin cheaguri in urma depunerii de grasimi, astfel ca prin deficitul de irigare sufera structura cerebrala si dispar neuronii. A doua categorie de accidente vascular-cerebrale inseamna chiar ruperea vasului la hipertensivi. Si sangele pierdut duce la hemoragia cerebrala sau la hemoragia subarahnoidiana. In hemoragia din creier sunt putine de facut, situatia fiind foarte grava, caci se sparg o multime de vase din creier care in timp au devenit rigide si au pierdut elasticitatea prin hipertensiune.

Paralizie, tulburari de limbaj

Care sunt semnele ce le resimte un om cand e vorba despre un accident pe vasele cerebrale de tip ischemic, adica de neirigare a creierului prin infundarea vaselor? Primul semn este hemiplegia, adica este paralizia pe jumatatea stanga sau dreapta a corpului, o paralizie ce cuprinde mana, piciorul si partea inferioara a fetei, pe o jumatate de corp. Hemiplegia poate fi totala pe acea jumatate de corp (cand mana si piciorul nu se misca deloc) sau poate fi partiala (cand membrele de pe o parte a corpului au dificultati de miscare). Prin neirigare se distruge tesutul cerebral ce comanda acea jumatate de corp. Daca dupa tratamentul accidentului vascular cerebral se incepe recuperarea din faza acuta a accidentului, bolnavul poate recupera o parte semnificativa din deficitul motor. Cand apar efecte pozitive in hemiplegii nu trebuie intrerupta recuperarea.

Al doilea fenomen in urma ischemiei, adica neirigarii creierului, este tulburarea de vorbire, de limbaj, atunci cand e lezata emisfera stanga a creierului. Tulburarea de limbaj se manifesta mai ales la dreptaci. Este vorba in tulburarea de limbaj despre o surditate verbala, adica omul aude, dar nu intelege nimic din cuvinte, nu realizeaza semnificatia cuvantului auzit. Unii bolnavi cu astfel de consecinta vorbesc mult, dar repeta cuvintele, apar si cuvinte parazite care nu-si au rostul. Altii rostesc cuvinte ce nu exista, spun cuvinte ce se apropie de unele vorbe, dar ele sunt stalcite. Tulburarea de limbaj se numeste afazie. O alta tulburare in urma unui accident pe vasele creierului este cecitatea verbala. Adica, bolnavul citeste corect un text, dar nu intelege nimic din ce citeste.

PERFORMANTA. Academicianul Constantin Popa (foto) este coordonatorul neurologiei romanesti, cel care a infiintat si care coordoneaza si azi Institutul de Boli Cerebro-Vasculare din Bucuresti. Savantul roman face parte din conducerea Societatii Internationale de Accident Cerebro-Vascular, este membru al Societatilor de Neurologie din SUA, Anglia si alte 27 de astfel de organizatii stiintifice de elita, indeplinind si functia de profesor-vizitor la Paris. Prin teribile stradanii, in conditiile de saracie a bugetului pentru sanatate, acad. prof. Constantin Popa a realizat la institutul pe care il coordoneaza o unitate de mare performanta in actiunea impotriva accidentelor pe vasele creierului, o unitate de excelenta in pas cu ce e mai modern in lume.

CAZURI CELEBRE. Cel care a influentat decisiv istoria mondiala, Churchill a fost pentru a doua oara prim-ministru al Angliei, dupa ce scapase din doua accidente cerebro-vasculare. Lenin a revolutionat o parte a planetei, schimband macazul istoriei mondiale prin comunism, dupa ce avusese o infundare, o tromboza a carotidei ce duce sange la creier. Cinicul tiran Stalin a subjugat Rusia si o parte importanta a Europei, dupa ce un accident pe vasele creierului ii paralizase mana stanga, cea care se observa ca statea lipita de corp pentru a masca paralizia.
PASTEUR. Marele savant Luis Pasteur a descoperit vaccinul antirabic, revolutionand medicina dupa ce suferise un accident pe vasele creierului. Cunoscutul compozitor Maurice Ravel, in urma unui atac cerebro-vascular, a ramas paralizat pe jumatatea dreapta a corpului, si chiar in aceasta situatie a compus celebre piese muzicale pentru partea stanga.
×