x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gânduri chinuite

Gânduri chinuite

de Florin Condurateanu    |    28 Mar 2008   •   00:00

PULSUL MEDICINEI
Care sunt semnele în măsură a suna alarma cum că un om este cotropit de depresie?  Depresia se ins­ta­le­a­ză tăcut, lent, insidios.

PULSUL MEDICINEI
Care sunt semnele în măsură a suna alarma cum că un om este cotropit de depresie?  Depresia se ins­ta­le­a­ză tăcut, lent, insidios. Explică aceste simptome prof. dr Radu Mihăilescu, director medical al Spitalului de Psihiatrie N. Obregia. Când şi-a făcut apariţia depresia, omul nu mai are chef de lucrurile ce-i făceau altădată plăcere. Nu-l mai interesează ho­bby-urile lui: cititul, muzica, pescuitul, nu-l mai interesează nici serviciul.

I se micşorează şi pofta de mâncare. Este cuprins de insomnie, mai ales de acea formă cu trezire noaptea şi imposibilitatea de a mai adormi. Depresivul nu mai vrea să pără­seas­că patul. Momentul de agravare este când depresia îi produce şi modificări în gândire. Prin triada de a se simţi inutil, de a se considera cu boli incu­rabile, de a-şi aduce vini din orice într-o culpabilitate exagerată. Şi ca o însumare a acestor derapaje de gândire se infiltrează gândul sinuciderii care să aducă o “uşurare” familiei şi colegilor. Depresia influenţează încă patru-cinci persoane din apropierea depresivului. Depresia este o boală pshio-biologico-socială.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă