x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Genele fatale - 100 de milioane de dolari pentru Atlasul genomului cancerului

Genele fatale - 100 de milioane de dolari pentru Atlasul genomului cancerului

de Magda Marincovici    |    14 Sep 2006   •   00:00
Genele fatale - 100 de milioane de dolari pentru Atlasul genomului cancerului

Potrivit studiilor publicate recent in Science, fiecare tip de cancer presupune gene proprii si, implicit, tratamente diferite. Cercetatorii americani lucreaza in prezent la un proiect numit Atlasul Genomului Cancerului.

Cercetatorii au identificat 189 de gene purtatoare ale mutatiilor raspunzatoare de declansarea si dezvoltarea cancerelor sanului si colonului. Sunt studii de durata, rezultatele definitive urmand sa faca parte dintr-un important proiect lansat in Statele Unite. Proiectul, numit Atlasul Genomului Cancerului, are ca scop sa aduca la zi totalitatea mutatiilor genetice implicate in cancerele umane.

Echipa lui Johns Hopkins Kimmel Cancer Center din Statele Unite a selectat 13.000 de gene din esantioane de la tumori colorectale sau cancere ale sanului prelevate in timpul interventiilor chirurgicale. Inainte de a stabili daca aceste gene au suferit mutatii, cercetatorii le-au comparat cu genele din harta genomului uman, din Human Genome Project. Cercetatorii se asteptau sa gaseasca un pumn de gene alterate in tumorile studiate.

Dar, in realitate, ei au fost surprinsi de un rezultat cu totul neasteptat. Cercetatorii au identificat 189 de gene ale caror mutatii sunt direct implicate in aparitia si extinderea tumorilor. Insa doar doua dintre cele 189 de gene au fost depistate in cancerul sanului si colonului, restul fiind diferite.

Fiecare tip de cancer este deci o boala de sine statatoare, impunand un tratament specific, avertizeaza cercetatorii americani. Mergand mai departe, ei au precizat ca fiecare pacient este diferit. Astfel, cercetatorii au descoperit in medie 100 de gene modificate pentru fiecare cancer, dintre care aproximativ 20 joaca un rol esential in aparitia tumorilor.

STUDII. Lucrarile publicate sunt o prima versiune a codului genetic al cancerelor sanului si colonului, punct de plecare solid pentru viitoarele cercetari. Atlasul Genomului Cancerului are sustinatori, dar si detractori. Unii se tem ca acest proiect public de aproximativ 100 de milioane de dolari nu ar furniza informatii utilizabile pe termen mediu si ca ar fi mai indicata investirea acestei sume in alte cercetari vizand tratamente noi contra cancerelor. Kenneth Kinzler, unul dintre semnatarii articolului pe aceasta tema publicat in Science, este de parere ca nu trebuie sa fim privati de o posibilitate de a "citi planurile de razboi ale dusmanului" numit cancer.

SPERANTE
"Numarul mare de mutatii depistate ofera noi perspective descoperirii de medicamente contra cancerelor sanului si colonului", estimeaza dr. Francis Collins, de la Institutul National American pentru Sanatate. El spune ca se stia de mai mult timp ca de vina este o serie de disfunctii genetice. In functie de tipul de gena modificata, cercetatorii pot determina daca tumora poate deveni agresiva si care este tratamentul care se potriveste tipului de tumora. De asemenea, noile cercetari ar putea permite ca prin noi tratamente sa se reuseasca prevenirea aparitiei si dezvoltarii tumorilor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cercetătorii gene