x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gravidă, dar la fel de frumoasă

Gravidă, dar la fel de frumoasă

de Oana Antonescu    |    29 Iul 2008   •   00:00

Nu există gravidă care să nu se simtă uneori, dacă nu chiar în permanenţă, mai puţin frumoasă şi atrăgătoare decît înainte de sarcină.

Nu există gravidă care să nu se simtă uneori, dacă nu chiar în permanenţă, mai puţin frumoasă şi atrăgătoare decît înainte de sarcină. Este foarte adevărat că multe proceduri cosmetice nu sînt recomandate în cele nouă luni de sarcină, însă aceasta nu înseamnă că gravida nu îşi poate îngriji pielea, părul şi mai ales silueta.

 
Silueta, un coşmar
Cea mai mare problemă a gravidelor este silueta. Nu este cazul să începeţi o cură de slăbire în timpul sarcinii, însă aceasta nu înseamnă că puteţi mînca orice, oricît şi la orice oră. Cel mai important este să mîncaţi în cantităţi rezonabile, iar dacă vă este foame între mese, optaţi pentru legume şi fructe pentru a vă menţine în limitele normale ale greutăţii pînă la finalul sarcinii. Grăsimile şi dulciurile rafinate nu trebuie să fie pe masă zilnic, iar aluaturile, pastele făinoase şi prăjelile ar trebui evitate.

Celulita, un duşman de care nu scapă aproape nici o gravidă, poate fi şi ea combătută în cele nouă luni de sarcină. Dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Med, nu le recomandă gravidelor cremele anticelulitice, însă ele pot fi substituite cu drenante sau cu diverse extracte naturale, precum cele de iederă sau ceai verde. Cele mai bune metode de a combate celulita rămîn însă gimnastica şi masajul. Vergeturi fac peste jumătate din femeile însărcinate şi, fiindcă îndepărtarea lor definitivă este dificilă, cel mai bun tratament este prevenţia. Gravida trebuie să maseze cu o cremă hidratantă, de două ori pe zi, zonele predispuse la vergeturi: abdomen, fese, coapse, şolduri, sîni. Toate procedurile cosmetice pe bază de căldură, precum epilarea cu ceară, sauna, băile în cadă, trebuie evitate în cele nouă luni de sarcină, întrucît accelerează ritmul cardiac şi circulaţia. Cremele şi tratamentele anticelulitice care conţin cafeină nu sînt nici ele indicate femeilor însărcinate. Aceeaşi recomandare este valabilă pentru soluţia de permanent şi pentru epilarea definitivă cu laserul sau cu lumină intens pulsată.

 
VOPSEA DE PĂR. Majoritatea gravidelor renunţă la vopseaua de păr, crezînd că perhidrolul şi amoniacul din conţinutul ei se absorb prin pielea capului şi-l afectează pe bebeluş. Substanţele nu pot ajunge la el în acest mod. Potrivit specialiştilor sunt nocivi vaporii care se degajă în timpul vopsitului sau permanentului. Însă gravida se poate vopsi o dată în primul trimestru de sarcină, dar fără să se expună la vapori mai mult de 20-30 de minute, precizează dr Viviana Iordache. După primele trei luni, fătul este format şi nu va mai fi afectat de vopsitul părului.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii