x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gravidă fără test de sarcină

Gravidă fără test de sarcină

de Magda Colgiu    |    22 Noi 2010   •   15:27
Gravidă fără test de sarcină
Sursa foto: /Thinkstock

138761-06-17-sante-2.jpgO femeie îşi poate da seama că a rămas însărcinată fără să fa­că testul de sarcină. Pentru aceasta ea trebuie să fie atentă la sem­nele corpului ei, susţin medicii britanici citaţi de BBC Health. De regulă, majoritatea femeilor iau în calcul o posibilă sarcină în ab­senţa menstruaţiei. Precizările medicilor britanici vizează fe­meile în general, dar în special pe cele care au tulburări de ciclu şi care se pot „trezi” că au rămas însărcinate abia în luna a treia sau a patra de sarcină. Astfel, conform specialiştilor, pri­me­le simptome de sarcină, în afară de greaţă şi starea generală de rău, sunt:

1. Un gust ciudat, „metalic”, În gurå.

2. Såni sensibili, dureroşi şi umflaţi. Modificarea de formă şi de volum a sânilor se produce şi în perioada menstrua­ţiei. Dacă sunteţi însărcinată, aceste modificări sunt persistente (mai mult de 3-4 zile) şi diferite în sensul că sânii se întăresc.

3. Micile umflåturi de pe aureolele mamare. Aceste umflături devin mai evidente. De asemenea, din cauza lor, în timpul zilei, poate apărea o senzaţie de mâncărime ce durează chiar şi o oră. 

4. Dureri de stomac. Acest simptom poate fi confuz, deoarece durerea de stomac poate fi cauzată şi de o indigestie sau o masă copioasă. Cu toate acestea, nu trebuie uitat că, în perioada sarcinii, sistemul digestiv funcţionează mult mai lent din cauza modificărilor hormonale, ceea ce se poate însoţi de dureri.

5. Obosealå. Nu trebuie luată în calcul senzaţia de oboseală din timpul serii, care este normală şi este cauzată de activităţile de peste zi. Dacă aţi dormit cel puţin opt ore şi totuşi vă treziţi greu, iar peste zi, oboseala şi chiar ameţeala nu vă dau pace, acestea pot fi semne ale gravidităţii.

6. Constipaţie. Această stare neplăcută este cauzată de creşterea cantităţii de progesteron în organism, ceea ce are drept consecinţă încetinirea mişcărilor tractului intestinal.

7. Nevoia de a urina mai des. Această situaţie este cauzată de faptul că rinichii trebuie să lucreze suplimentar în timpul sarcinii.

8. Eliminarea unor alimente. Pur şi simplu, renun­ţaţi la preparatele grase şi la cafea, deşi până cum nu v-au deranjat deloc. Totuşi, e bine să vă puneţi un mare semn de întrebare.

9. Scurgeri vaginale mai abundente. De regulă, femeia însărcinată se confruntă cu acest simptom.  

10. Sångeråri minore („spotting”). În cazul unor sângerări între ciclurile menstruale, verificaţi mai întâi provenienţa hemoragiei. Există trei posibilităţi: din urină, din anus sau din vagin. Oricare ar fi provenienţa, este obligatoriu să consultaţi medicul. În urma unui control, nu este exclus ca medicul să vă informeze că sunteţi însărcinată.

Toate aceste semne sunt cauzate de creşterea nivelului de hor­moni în perioada primelor săptămâni de sarcină, când organismul unei femei se pregăteşte să hrănească bebeluşul. Dacă organismul dumneavoastră vă transmite aceste semne, e cazul să faceţi un test de sarcină. Recomandarea medicilor este ca testul să fie făcut la două-trei săptămâni de la ultimul contact sexual neprotejat şi la o săptămână de la întârzierea menstruaţiei. Există şi teste mai „sensibile”, care pot fi făcute chiar în a doua zi de întârziere a ciclului.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii