x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gravida şi infecţiile

Gravida şi infecţiile

de Magda Colgiu    |    26 Oct 2010   •   00:00
Gravida şi infecţiile
Sursa foto: /Thinkstock

Organismul unei femei care abia a născut este mai sensibil şi prin urmare mult mai „deschis" la infecţii. „În perioada de sarcină şi de lăuzie, organismul femeii este mai sensibil. Sistemul imunitar al femeii se modifică în timpul sarcinii.



Din acest motiv, infecţiile se instalează mult mai uşor", precizează medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Maternităţii Filantropia din Bucureşti. Multe dintre infecţii sunt extrem de severe. Altele devin severe, deoarece sunt descoperite mai târziu, din cauza discreţiei simptomelor. Motivul îl reprezintă modul diferit în care reacţionează organismul gravidei comparativ cu cel al femeii neînsărcinate. În consecinţă, infecţia are mai mult timp să se dezvolte, ceea ce îngreunează şi mai mult tratamentul."

SIMPTOME
Deşi organismul reacţionează diferit de la femeie la femeie, există o serie de simptome comune. Printre acestea se numără: febra, starea generală alterată, dureri ale abdomenului inferior, mirosul pregnant al lohiilor -­ scurgere vaginală ce survine normal după naştere (semn de endometrioză), o zonă dureroasă, tare, la nivelul sânilor (eventual chiar înroşită), dureri musculare, stare continuă de oboseală, dureri de cap, roşeaţă, umflătură, senzaţie de căldură, micţiuni dificile, dureroase; urină neclară sau cu sânge.

Infecţiile care se instalează postpartum au caracteristici diferite, în funcţie de tipul naşterii: cezariană sau naturală.
„În cazul unei naşteri pe cale naturală, se pot declanşa infecţii la nivelul uterului, al sânilor. La o naştere ce a avut loc printr-o cezariană, cele mai frecvente infecţii sunt cele ale peretelui abdominal, ale uterului, ale sânilor".

ÎN PERIOADA SARCINII
Mai comune în perioada sarcinii decât în perioada postpartum, infecţiile urinare pot fi detectate printr-o simplă testare a urinei gravidei. Medicul Cătălin Haiduc precizează că „gravidele au un nivelul ridicat de progesteron, fapt ce duce la o relaxare a muşchilor ureterelor. Astfel, în cazul în care uterul creşte în volum, poate apăsa ureterele (slăbite deja), iar urina nu poate trece prin ele. Apoi, pe măsură ce fătul creşte, apasă vezica urinară şi urina nu este eliminată în totalitate. De aceea, bacteriile au timp să se înmulţească şi să provoace infecţii. Pentru evitarea acestor infecţii, medicul ginecolog recomandă gravidei teste de urină pentru a descoperi eventualele bacterii. În cazul în care rezultatul testului este negativ, riscul de dezvoltare al unei infecţii în perioada sarcinii este redus.

ENDOMETRITA POSTPARTUM
Este una dintre cele mai frecvente infecţii postnatale şi se localizează la endometru (ţesutul care căptuşeşte uterul). Apare în ambele tipuri de naştere. „Reprezintă infecţia uterului cauzată de insuficienta eliminare a placentei, a membranelor sau de retenţia de lohii", afirmă medicul specialist Cătălin Haiduc. Lohiile sunt compuse din cheaguri de sânge, din resturile de membrane şi dintr-o secreţie a plăgilor vaginului şi a colului uterin. În mod normal, pacienta elimină acele lohii, însă, dacă se închide colul mai repede, ele nu se mai elimină, reprezentând un factor important de infecţie.

MASTITA
Este o infecţie a ţesutului mamar care se manifestă prin durere, umflarea şi înroşirea sânului. Apare în timpul alăptării şi este cauzată de o bacterie care pătrunde în orga­nism dacă mame­lonul este iritat sau crăpat. Frecvent, mastita apare în primele şase săp­tămâni după naştere (postpartum). Din cauza acestei infecţii, multe mame încetează alăptarea mai devreme decât şi-au propus. „Mamele trebuie să ştie că sugarii pot fi alăptaţi la sân chiar dacă mama suferă de mastită".

LA INCIZII
O operaţie de cezariană, în afara avantajelor sale, aduce după sine şi o serie de dezavantaje, printre care şi infecţiile, precizează medicul consultat de Jurnalul de sănătate. Motivul acestui risc este reprezentat de incizia ce are loc pentru expulzarea bebeluşului. „Şi dacă naşterea are loc pe cale naturală, riscul de infecţie nu este eliminat sută la sută. În acest caz, problemele pot apărea dacă a avut loc o epiziotomie (incizie a perineului)".

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii