x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Greata fara varsaturi

Greata fara varsaturi

de Florin Condurateanu    |    04 Dec 2006   •   00:00

PULSUL MEDICINEI
Prof. dr. Alexandru Oproiu, sef de scoala in gastroenterologie, spune ca disfagia este o dificultate aparuta in timpul inghititului. Omul cu disfagie simte ca mancarea ii ramane ca agatata in esofagul inferior. Au loc spasme functionale pe esofag, care duc la disfagie functionala fara leziuni.
PULSUL MEDICINEI
Prof. dr. Alexandru Oproiu, sef de scoala in gastroenterologie, spune ca disfagia este o dificultate aparuta in timpul inghititului. Omul cu disfagie simte ca mancarea ii ramane ca agatata in esofagul inferior. Au loc spasme functionale pe esofag, care duc la disfagie functionala fara leziuni. Deci fara esofagita, fara stenoza, adica micsorarea diametrului esofagului, fara tumori canceroase pe esofag.

O alta tulburare functionala este dispepsia functionala. Oamenii cu aceasta tulburare simt senzatia de satietate precoce, primind semnalul ca s-au saturat doar dupa 3-4 inghitituri de mancare. O alta tulburare functionala este "ulcerul fara ulcer". Fara sa existe leziuni pe tubul digestiv, apare o durere la capatul de jos al osului stern din piept. Mai exista in randul tulburarilor functionale si senzatia de greata fara varsaturi. Dar unii se prezinta la spital si cu varsaturi functionale, cand dupa ce au mancat se declanseaza reflexul de voma, fara sa existe un obstacol de genul cancer sau stenoza la trecerea dinspre stomac in duoden. Aceste varsaturi functionale nu pot fi corelate cu anumite mancaruri care fac rau, sunt independente de alimente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă