x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Grepfrutul reduce efectul unor pastile

Grepfrutul reduce efectul unor pastile

de Magda Marincovici    |    25 Aug 2006   •   00:00
Grepfrutul reduce efectul unor pastile

Sucul de grepfrut poate influenta efectele unor medicamente. Sunt vizate medicamentele prescrise in alergii, SIDA, depresie, boli de inima. Solutia: consultati medicul despre interactiunea dintre unele alimente si medicamente.

Interactiunea dintre sucul de grepfrut si anumite medicamente este cunoscuta de mult timp. Dar de la un studiu la altul creste lista medicamentelor ale caror efecte sunt influentate de sucul de grepfrut.

Sucul de grepfrut inhiba activitatea unei enzime necesare in procesul de absorbtie intestinala. Ca urmare, a bea suc de grepfrut inainte de a inghiti unele medicamente poate mari gradul de severitate al efectelor secundare ale acestora. Ultimul studiu privitor la acest subiect stabileste ca sucul acestor fructe mediteraneene poate spori sau, dupa caz, reduce efectele anumitor medicamente. Specialistii avertizeaza ca deocamdata nu s-au formulat concluziile finale, acestea necesitand studii suplimentare. La ora actuala, specialistii sunt interesati sa descopere care substante din compozitia acestor fructe le ajuta sa actioneze asupra unor medicamente. Medicamentele care sunt absorbite cu dificultate de organism, din cauza substantelor din compzitia sucului de grepfrut, sunt numeroase. De aceea, este necesar ca persoanele care iau medicamente sa ceara sfatul medicului. In general, sunt vizate medicamentele prescrise in alergii, cancer, anxietate, depresie, hipertensiune arteriala, exces de colesterol, boli cardiace, angina pectorala, disfunctie erectila, convulsii, tulburari ale somnului, reflux gastro-intestinal, SIDA.

LAPTE. Si unele alimente interactioneaza cu medicamentele. Astfel, laptele diminueaza actiunea tetraciclinei. Iar cafeaua, prin efectele asupra sistemului nervos, aparatului cardiovascular si renal, poate creste actiunea diureticelor sau sa o diminueze pe cea a barbituricelor, benzodiazepinelor etc.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă medicamente