x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa care nu e gripa

Gripa care nu e gripa

15 Apr 2005   •   00:00

Profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului national de boli infectioase "M. Bals", atrage atentia ca in aceste zile se constata aparitia unor forme de gripa care nu sunt gripa.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • Pulsul medicinei
  • Este vorba de sindromul pseudo-gripal. Acest sindrom este o viroza respiratorie care nu este gripa. De vina sunt niste adenovirusuri. Simptomele sunt asemanatoare gripei, omul face febra de 38-39 de grade, are o stare generala rea, simte dureri de cap, dureri in articulatii, de muschi, il jeneaza si ochii, omul este fonfait, cu nasul afectat de guturai, ganglionii din zona gatului i se inflameaza. Dupa 5-6 zile, omul se vindeca de acest sindrom pseudo-gripal, dar ramane cu o stare de astenie, de oboseala, de lipsa de vlaga, este somnolent.

    Acesti convalescenti nu e cazul sa se impacienteze, ei vor recastiga starea normala dupa catva timp. Mai greu se vor recupera cei cu boli cronice. Daca aceasta viroza respiratorie care nu e gripa va produce si o tuse seaca si dureri intense de cap, bolnavii trebuie sa se adreseze medicilor infectionisti, pentru ca suferinta poate evolua spre pneumonie. Cine sunt cei mai expusi la acest sindrom pseudo-gripal? In primul rand, oamenii varstnici, dar expus la riscul acestui sindrom pseudo-gripal este si copilul mic.

    Un sfat util este acela de a nu culca copilul mic pe spate, caci se poate sufoca. El trebuie tinut in brate intr-o pozitie mai mult verticala. Nu este deosebit de alarmant acest sindrom pseudo-gripal, dar trebuie sa i se acorde atentie. Oricum, in aceasta iarna, in Romania, n-a fost epidemie de gripa. Dar ea poate sosi la toamna, asa ca oamenii trebuie sa-si faca vaccinul antigripal incepand cu luna octombrie.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripă