x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hemoragiile digestive

Hemoragiile digestive

13 Noi 2004   •   00:00

Cum vad sange sau aud de sange, oamenii intra in alerta si fug la doctor. In privinta hemoragiilor digestive aceasta graba in a consulta medicul este bine venita pentru ca se surprinde boala intr-o faza incipienta, cand tratarea ei este mai usoara si mai eficienta.

FLORIN CONDURATEANU

Se numeste hemoragie digestiva orice pierdere de sange prin leziuni prezente in tubul digestiv, care incepe din cavitatea bucala si continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire lung de 6-7 metri, intestinul gros de 1,5 metri si se termina cu anusul. Prof. dr. Alexandru Oproiu face clasificarea hemoragiilor digestive si explica modul de manifestare. Hemoragiile digestive pot fi superioare, plasate in esofag, stomac sau duoden, si hemoragii inferioare, manifestate in intestinul subtire, intestinul gros pana la orificiul anal.

Conform altor criterii de departajare, hemoragiile digestive pot fi oculte sau obscure. In hemoragiile oculte pierderile de sange sunt zilnice, intr-o cantitate mica, nu se exteriorizeaza, nu se vede ca exista o pierdere de sange de 10-15 mililitri. Aceste hemoragii oculte spoliaza organismul de fier si, cand pierderea de fier nu se mai acopera, se ajunge la anemie. In cadrul hemoragiilor obscure pierderea de sange se vede in varsaturi sau in scaun. In unele cazuri de hemoragii obscure investigatiile endoscopice sau colonoscopice nu depisteaza cauzele. Dar o moderna investigatie cu o capsula ce parcurge tubul digestiv fiind inghitita si urmarita apoi pe computer descopera cauzele acestor hemoragii existente mai ales in intestinul subtire. Cele mai frecvente si periculoase hemoragii sunt cele superioare. In hemoragiile superioare bolnavul vomita sange, fie proaspat, fie partial digerat, cu cheaguri, sub forma de zat de cafea. Pierderea de sange prin scaun se numeste melena. Hemoglobina sangelui este transformata in hematina de catre flora din tubul digestiv, asa ca scaunul are culoarea neagra, este lucios si de consistenta moale. Trebuie sa se piarda 50-80 de mililitri de sange ca sa se coloreze astfel scaunul.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sănge