x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Herniile nu cunosc decat cutitul

Herniile nu cunosc decat cutitul

04 Mar 2004   •   00:00

In salile de chirurgie, cel mai des sunt operati cei necajiti de hernii, apendicite si de vezica biliara.

Asa spune profesorul Sorin Simion, seful Clinicii de Chirurgie, dar si directorul Spitalului Colentina. Cei mai resemnati cu ideea operatiei sunt cei carora li s-a depistat o hernie. De fapt, maturii cu hernie nici nu pot evita interventia chirurgicala, e singura rezolvare. Uneori li se solutioneaza hernia doar copiilor cand la buricul gata sa iasa afara li se ataseaza un banut apasat de bandaje. Hernia poate aparea cand se ridica greutati prea mari, depasind rezistenta peretelui abdomenului. Dar hernia se iveste si la cei care tusesc violent, la suferinzii de constipatie cronica, la cei ce se forteaza sa urineze avand neplaceri din pricina prostatei. Din cauza efortului, la acestia se rupe peretele abdomenului, dar toti au si o boala de colagen ce favorizeaza situatia in care peretele abdomenului cedeaza.
In cazul herniilor se largeste un orificiu lasat acolo de Dumnezeu, de exemplu buricul, prin acest orificiu marit ies unele viscere, adica organele din abdomen.

Apar hernii undeva din capul pieptului pana in zona organelor genitale, hernii ombilicale, hernii in zonele laterale ale fetei abdomenului. Dese sunt si herniile inghinale, barbatii le fac mai ales deasupra imbinarii abdomenului cu coapsa piciorului, dar de hernii inghinale pot suferi si femeile, insa la ele apar sub linia de unire a abdomenului cu coapsa. Herniile au doua caracteristici: il pui pe om sa tuseasca si-n zona buricului se observa o bombare, se bombeaza in orificu, un organ abdominal, dar apoi acest viscer reintra in abdomen. Interventia chirurgicala consta in taierea pielii, apoi se taie acolo unde se prinde muschiul de os, chirurgul descoperind astfel locul pe unde praporele iese prin orificiul anatomic, organele sunt introduse la loc in abdomen si se reface peretele abdominal.
Dupa ce a explicat cele de mai sus, profesorul Sorin Simion lamureste si ce inseamna eventratiile prin cicatricele unor operatii se bombeaza viscerele, dar ele raman acoperite de piele. Si in aceste cazuri operatia inseamna refacerea situatiei normale, se cos muschii cap la cap si se pot pune si plase in interiorul peretelui abdominal.
Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă