x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hiperhidroza, transpiraţia excesivă

Hiperhidroza, transpiraţia excesivă

de Oana Antonescu    |    18 Aug 2009   •   00:00
Hiperhidroza, transpiraţia excesivă
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Este firesc să transpirăm când ne expunem la temperaturi foarte ridicate sau când facem efort fizic. Dar când cantitatea de transpiraţie este prea mare, produce disconfort şi apare în contexte nejustificate ar trebui să luăm în calcul existenţa unei afecţiuni care poartă numele de hiperhidroză. Sistemele nervos şi endocrin controlează secreţia sudorală, prin urmare ele stau la baza apariţiei hiperhidrozei.



GENERALIZATĂ SAU LOCALIZATĂ
Transpiraţia excesivă poate fi generalizată pe toată suprafaţa corpului sau localizată pe axile, tălpi, palme, faţă. Hiperhidroza generalizată apare, de obicei, ca urmare a unor tulburări neurologice cu leziuni ale hipotalamusului, în hipertiroidie (boală caracterizată printr-o secreţie excesivă de hormoni tiroidieni), în hipoglicemii, stări de şoc, diabet zaharat, gută. Dezechilibrele endocrine de la menopauză pot, de asemenea, să provoace transpiraţie excesivă. Hipertiroidia poate provoca şi hiperhidroză localizată pe palme şi pe faţă. Transpiraţia excesivă a palmelor şi a axilelor este cauzată în foarte multe cazuri de emoţii sau stres.

Pentru a trata transpiraţia excesivă, trebuie mai întâi să descoperim cauza acesteia. Medicul de familie face o primă evaluare şi va îndruma apoi pacientul către specialistul care poate trata afecţiunea de bază: endocrinolog în cazul în care există suspiciunea de hipertiroidie, diabetolog pentru diabet, neurolog pentru bolile neurologice sau chiar psiholog pentru o mai bună gestionare a stresului, emoţiilor etc. Prin eliminarea afecţiunii de bază este tratată şi transpiraţia excesivă.

În cazurile în care boala care cauzează hiperhidroza nu poate fi tratată sau tratamentul este îndelungat, se poate scăpa de transpiraţia excesivă prin mai multe produse şi proceduri, unele temporare, altele cu efect permanent. Unguentele pe bază de sulfat de zinc pot fi o soluţie temporară pentru tratarea hiperhidrozei axilare. Hiperhidroza axilară poate fi tratată permanent prin excizia chirurgicală a glandelor sudoripare.

O variantă de tratament de ultimă oră o constituie injecţiile cu toxină botulinică. Ele pot fi făcute în orice zone (palme, axile, tălpi), dar au dezavantajul că efectul lor durează doar şase luni şi trebuie repetate la acest interval. În formele generalizate de hiperhidroză pot fi recomandate anticolinergice de tipul atropinei.

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra